mydia_marinier krasi 20160327_0367
clock icon
35'

Μύδια μαρινιέρ με σέλερι και κρασί

Υλικά

  • Μερίδες:2  
  • 1 κ. φρέσκα καθαρισμένα μύδια με το κέλυφός τους
  • 3-4 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 μλ. κρέμα γάλακτος
  • 100μλ. λευκό κρασί
  • 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • πιπέρι τριφτό
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

Τα αχνιστά μύδια στη διεθνή κουζίνα έχουν ως συνταγή αναφοράς τα Μύδια Μαρινιέρ που γίνονται μεταξύ Νορμανδίας και Βελγίου σε διάφορες παραλλαγές με την συγκεκριμένη συνταγή να είναι μάλλον η κλασική. Τα μύδια της συνταγής, είθισται να σερβίρονται ως «moules – frites», δηλαδή συνοδευόμενα από πατάτες τηγανητές και ένα μπολάκι μαγιονέζα για να τις βουτάτε μέσα.

Καθαρίζετε τα μύδια: Λίγο πριν τα μαγειρέψετε βάζετε τα μύδια στο νεροχύτη και ξεκινάτε καθαρίζοντας απ’ έξω το κέλυφος τους, αφαιρώντας με μαχαίρι ‘παπαγαλάκι’, τα πολλά άσπρα κατάλοιπα ασβεστίου ή φωλίτσες που οφείλονται σε ακίνδυνα θαλάσσια παράσιτα. Τρίβετε στη συνέχεια με σύρμα (ή βούρτσα) το κέλυφος όπου και εφόσον έχει βρόμες από λάσπη ή στίγματα από μικροοργανισμούς.
Τέλος, αποκολλάτε και πετάτε τον βύσσο, τον τρίχινο σύνδεσμο με τον οποίο σταθεροποιείται το μύδι στο σημείο που προσαρτάται (βράχο, σκοινί, ξύλο κλπ).
Ξεβγάζετε σε κρύο νερό και βάζετε σε μπολ, έτοιμα για να αχνιστούν.

 

Προετοιμάζετε το άχνισμα: Σε κατσαρόλα που χωρά τα μύδια βάζετε τα 25 γρ, του βούτυρου και τα λιώνετε σε μεσαία φωτιά. Όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι και το σέλερι και τα σοτάρετε στη μεσαία φωτιά για 3-4 λεπτά να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτετε το κρασί και περιμένετε μέχρι να βράσει πριν ρίξετε τα μύδια.

 

Αχνίζετε τα μύδια: Προσθέτετε τα μύδια τη δάφνη και το θυμάρι και κλείνετε τη κατσαρόλα. Στα 2 λεπτά την ανακατεύετε καλά με τα χέρια να ανακατευτούν μύδια και σάλτσα όσο καλύτερα γίνεται. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε ότι σχεδόν όλα τα μύδια έχουν ανοίξει και με τρυπητή κουτάλα τα αφαιρείτε απ’ τη κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά σε ένα μπολ, αφήνοντας μέσα στη κατσαρόλα μόνο το ζουμί που έχουν βγάλει μαζί με το κρασί που έμεινε και το λίγο λιωμένο βούτυρο.

 

 Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο ζουμί αυτό το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα και δυναμώνετε τη φωτιά ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά ώστε να λιώσει το βούτυρο και σιγά-σιγά να πήξει πολύ ελαφρά τη σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι. Ξαναρίχνετε μέσα τα μύδια, προσθέτετε τον μαϊντανό και λίγο τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε καλά κουνώντας τη κατσαρόλα. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μύδια: Λίγο πριν τα μαγειρέψετε βάζετε τα μύδια στο νεροχύτη και ξεκινάτε καθαρίζοντας απ’ έξω το κέλυφος τους, αφαιρώντας με μαχαίρι ‘παπαγαλάκι’, τα πολλά άσπρα κατάλοιπα ασβεστίου ή φωλίτσες που οφείλονται σε ακίνδυνα θαλάσσια παράσιτα. Τρίβετε στη συνέχεια με σύρμα (ή βούρτσα) το κέλυφος όπου και εφόσον έχει βρόμες από λάσπη ή στίγματα από μικροοργανισμούς.
Τέλος, αποκολλάτε και πετάτε τον βύσσο, τον τρίχινο σύνδεσμο με τον οποίο σταθεροποιείται το μύδι στο σημείο που προσαρτάται (βράχο, σκοινί, ξύλο κλπ).
Ξεβγάζετε σε κρύο νερό και βάζετε σε μπολ, έτοιμα για να αχνιστούν.

 

Βήμα 2

Προετοιμάζετε το άχνισμα: Σε κατσαρόλα που χωρά τα μύδια βάζετε τα 25 γρ, του βούτυρου και τα λιώνετε σε μεσαία φωτιά. Όταν λιώσει ρίχνετε μέσα το κρεμμυδάκι και το σέλερι και τα σοτάρετε στη μεσαία φωτιά για 3-4 λεπτά να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέτετε το κρασί και περιμένετε μέχρι να βράσει πριν ρίξετε τα μύδια.

 

Βήμα 3

Αχνίζετε τα μύδια: Προσθέτετε τα μύδια τη δάφνη και το θυμάρι και κλείνετε τη κατσαρόλα. Στα 2 λεπτά την ανακατεύετε καλά με τα χέρια να ανακατευτούν μύδια και σάλτσα όσο καλύτερα γίνεται. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε ότι σχεδόν όλα τα μύδια έχουν ανοίξει και με τρυπητή κουτάλα τα αφαιρείτε απ’ τη κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά σε ένα μπολ, αφήνοντας μέσα στη κατσαρόλα μόνο το ζουμί που έχουν βγάλει μαζί με το κρασί που έμεινε και το λίγο λιωμένο βούτυρο.

 

Βήμα 4

 Ολοκληρώνετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο ζουμί αυτό το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα και δυναμώνετε τη φωτιά ανακατεύοντας για 2 περίπου λεπτά ώστε να λιώσει το βούτυρο και σιγά-σιγά να πήξει πολύ ελαφρά τη σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και αφαιρείτε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι. Ξαναρίχνετε μέσα τα μύδια, προσθέτετε τον μαϊντανό και λίγο τριφτό πιπέρι και ανακατεύετε καλά κουνώντας τη κατσαρόλα. Είστε έτοιμοι να σερβίρετε.