pita nistisimi mikri
clock icon
40'

Νηστίσιμη ανοιχτή πίτα λαχανικών με μυρωδικά

Υλικά

  • 1/2 συσκευασία χωριάτικο φύλλο 700 γρ.
  • 4 κουτ. σoύπας ελαιόλαδο με σκόρδο
  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Για τη γέμιση

  • ½ φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φετούλες
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 4 καρδιές αγκινάρας, ψιλοκομμένες
  • 4 κολοκύθια, ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Μια νηστίσιμη πίτα που κάνει όλο το σπίτι να μοσχομυρίζει! Γρήγορη, απλή και οικονομική αφού φτιάχνεται με ό,τι λαχανικά σας έχουν μείνει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βγάζουμε το χωριάτικο φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου).

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά, την αγκινάρα και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Κατόπιν, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί με το λάδι σκόρδου. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στη βάση, φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω στρώνουμε ένα-ένα και τα υπόλοιπα φύλλα που αλείφουμε επίσης με λάδι. Προψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά.

Ύστερα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα στη βάση και τα πλαϊνά να ροδοκοκκινίσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βγάζουμε το χωριάτικο φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου).

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε την πιπεριά, την αγκινάρα και το κολοκύθι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση. Κατόπιν, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό και τον άνηθο.

Βήμα 3

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί με το λάδι σκόρδου. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στη βάση, φροντίζοντας οι άκρες του να προεξέχουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και από πάνω στρώνουμε ένα-ένα και τα υπόλοιπα φύλλα που αλείφουμε επίσης με λάδι. Προψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Ύστερα βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τη γέμιση και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι τα φύλλα στη βάση και τα πλαϊνά να ροδοκοκκινίσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb