OSPRIADA-caruso_anoigma
clock icon
3:30'

Οσπριάδα ή αλλιώς σαλάτα με ανάμεικτα όσπρια

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 100 γρ. φακές μπελούγκα
  • 100 γρ. φακές πράσινες
  • 100 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 50 γρ. κανονικά φασόλια
  • 50 γρ. ρεβίθια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
  • ½ πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
  • ½ καρότο τριμμένο
  • 1 λεμόνι στυμμένο
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο
  • αλάτι, πιπέρι

Η οσπριάδα είναι μια σύνθεση βρασμένων οσπρίων της επιλογής μας σε νόστιμη σαλάτα μαζί με φρέσκα υλικά. Μια σαλάτα «πραγματικό γεύμα».

Μουσκεύετε τα ρεβίθια και τα φασόλια σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 3 ώρες. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα μουσκεμένα ρεβίθια και τα φασόλια μαζί με το νερό που μούσκεψαν και τα βράζετε για περίπου 1-1 ½ ώρα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, όταν δοκιμάζοντας τα βρείτε σχετικά μαλακά και τα βγάζετε μετά από 10 λεπτά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.

Βάζετε τις φακές σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τις βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα-40’ ανάλογα με τις φακές. Δοκιμάζετε να είναι σχετικά μαλακές πριν τις σουρώσετε σε τρεχούμενο νερό.

Βάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40’-50’ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.

Συνδυάζετε σε μπολ όλα τα όσπρια και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά, διορθώνετε σε αλάτι και χτυπάτε λαδολέμονο με τη μισή ποσότητα λεμονιού. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι στη γεύση σας, συμπληρώνετε λεμόνι και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύετε τα ρεβίθια και τα φασόλια σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 3 ώρες. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα μουσκεμένα ρεβίθια και τα φασόλια μαζί με το νερό που μούσκεψαν και τα βράζετε για περίπου 1-1 ½ ώρα. Προσθέτετε λίγο αλάτι, όταν δοκιμάζοντας τα βρείτε σχετικά μαλακά και τα βγάζετε μετά από 10 λεπτά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.

Βήμα 2

Βάζετε τις φακές σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τις βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα-40’ ανάλογα με τις φακές. Δοκιμάζετε να είναι σχετικά μαλακές πριν τις σουρώσετε σε τρεχούμενο νερό.

Βήμα 3

Βάζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε κατσαρολάκι με νερό και λίγο αλάτι και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40’-50’ μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τα σουρώνετε σε τρεχούμενο νερό.

Βήμα 4

Συνδυάζετε σε μπολ όλα τα όσπρια και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά, διορθώνετε σε αλάτι και χτυπάτε λαδολέμονο με τη μισή ποσότητα λεμονιού. Δοκιμάζετε να δείτε ότι είναι στη γεύση σας, συμπληρώνετε λεμόνι και σερβίρετε.