Black Forest

Υλικά

    Για τα κεράσια

  • 500 γρ. κεράσια
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. λικέρ αμαρέτο
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • Για το παγωτό

  • 500 γρ. κρεμά γάλακτος 35% λιπαρά (πολύ παγωμένη)
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 100 γρ. τυρί κατίκι
  • 60 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 8 – 16 γρ. κακάο
  • 4-5 φέτες κέικ σοκολάτας
  • 150 γρ. λιωμένη κουβερτούρα

Η αγαπημένη τούρτα Black Forest με το παντεσπάνι σοκολάτας και το βύσσινο γίνονται ένα γευστικό παγωτό που ετοιμάζεται εύκολα στο σπίτι. Το ιδανικό επιδόρπιο για τα φιλικά και οικογενειακά καλέσματα από τον Μάστερ Σεφ Λάμπρο Βακιάρο.

Για τα κεράσια: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα κεράσια και μαγειρεύουμε για 1' περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το αμαρέτο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2' με 3'. Σε αυτό το σημείο θέλουμε τα κεράσια να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να υπάρχουν υγρά στο τηγάνι.

Αφαιρούμε τα κεράσια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υγρά από τα κεράσια μέχρι να να γίνουν ένα σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το παγωτό: Βάζουμε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος για 10' με 15' στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 2' με 3' σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς. Χτυπάμε για 2' – 3' ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα αποτέλεσμα λίγο πριν ξεκινήσει να γίνεται σαν σαντιγί, δηλαδή ούτε ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Έπειτα, προσθέτουμε το κατίκι και απλά το ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα ώστε να ομογενοποιηθεί.

Σε έναν πολυκόφτη προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και περίπου τα 2/5 από τα κεράσια και τα πολτοποιούμε για περίπου 10’’, έτσι ώστε το παγωτό μας να έχει και κομματάκια από το κεράσι και να μην είναι πολτοποιημένα εντελώς. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε όλα τα κεράσια (πολτοποιημένα και ολόκληρα), το κακάο και τη βάση του παγωτού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής περιστροφικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Θρυμματίζουμε σε χοντρά κομμάτια το κέικ σοκολάτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με το σιρόπι από τα κεράσια.

Σε ένα φελιζόλ για παγωτό ή σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, προσθέτουμε περίπου 2 δάχτυλα από το παγωτό και στη συνέχεια με ένα κουτάλι απλώνουμε μέρος από τη λιωμένη κουβερτούρα με το κεράσι. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση παγωτού και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα. Σε περίπτωση που δεν χωρέσει όλο, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σε ένα μικρότερο σκεύος.

Μεταφέρουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα κεράσια: Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα κεράσια και μαγειρεύουμε για 1' περίπου. Στη συνέχεια σβήνουμε με το αμαρέτο και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και μαγειρεύουμε για άλλα 2' με 3'. Σε αυτό το σημείο θέλουμε τα κεράσια να έχουν μαλακώσει ελαφρώς και να υπάρχουν υγρά στο τηγάνι.

Βήμα 3

Αφαιρούμε τα κεράσια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία τα υγρά από τα κεράσια μέχρι να να γίνουν ένα σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Βήμα 4

Για το παγωτό: Βάζουμε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος για 10' με 15' στην κατάψυξη. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη για 2' με 3' σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σε αυτό το σημείο η κρέμα θα αραιώσει ελαφρώς. Χτυπάμε για 2' – 3' ακόμα, μέχρι να έχουμε ένα αποτέλεσμα λίγο πριν ξεκινήσει να γίνεται σαν σαντιγί, δηλαδή ούτε ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Έπειτα, προσθέτουμε το κατίκι και απλά το ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα ώστε να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 5

Σε έναν πολυκόφτη προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και περίπου τα 2/5 από τα κεράσια και τα πολτοποιούμε για περίπου 10’’, έτσι ώστε το παγωτό μας να έχει και κομματάκια από το κεράσι και να μην είναι πολτοποιημένα εντελώς. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε όλα τα κεράσια (πολτοποιημένα και ολόκληρα), το κακάο και τη βάση του παγωτού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής περιστροφικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 6

Θρυμματίζουμε σε χοντρά κομμάτια το κέικ σοκολάτας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη λιωμένη κουβερτούρα με το σιρόπι από τα κεράσια.

Βήμα 7

Σε ένα φελιζόλ για παγωτό ή σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, προσθέτουμε περίπου 2 δάχτυλα από το παγωτό και στη συνέχεια με ένα κουτάλι απλώνουμε μέρος από τη λιωμένη κουβερτούρα με το κεράσι. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση παγωτού και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κουβερτούρα. Σε περίπτωση που δεν χωρέσει όλο, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία σε ένα μικρότερο σκεύος.

Βήμα 8

Μεταφέρουμε στην κατάψυξη και αφήνουμε για τουλάχιστον 8 ώρες να παγώσει.