vafles-tiganites pansetta_anoigma
clock icon
1:40'

Πανσετάκια με μαστέλο Χίου

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τις τηγανίτες

  • 195 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
  • 2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 ml ξινόγαλο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 100 γρ. τυρί μαστέλο Χίου, τριμμένο
  • λίγη λιαστή ντομάτα, στραγγισμένη, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τις πανσέτες

  • 6 πανσέτες χοιρινές
  • 3 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml κρέμα βαλσάμικο με μέλι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. τυρί μαστέλο Χίου
  • ρόκα
  • ντοματάκια πολύχρωμα

Τηγανίζουμε χοιρινά πανσετάκια με μυρωδικά και κρασί και τα συνοδεύουμε με παραδοσιακό μαστέλο Χίου και τηγανίτες.

Τηγανίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά με το ξινόγαλο. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια το αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και, τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.

Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι. Αλείφουμε κάθε φορά το σκεύος με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. χυλό. Μόλις ψηθεί από κάτω, αναποδογυρίζουμε την τηγανίτα και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Τις διατηρούμε ζεστές σε πιατέλα.

Πανσέτες: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε τα πανσετάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Ρίχνουμε την κρέμα βαλσάμικο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τα πανσετάκια με το σουσάμι.

Σερβίρισμα: Κόβουμε το τυρί σε φέτες και το τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα σχαροτήγανο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο έχουμε ζεστάνει σε δυνατή φωτιά. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές και να βγάλει τη γαλατένια γεύση του. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με τα πανσετάκια, το ψημένο τυρί, ντοματίνια και ρόκα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Τηγανίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά με το ξινόγαλο. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια το αδειάζουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και, τέλος, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και την ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα.

Ψήνουμε τις τηγανίτες σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι. Αλείφουμε κάθε φορά το σκεύος με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. χυλό. Μόλις ψηθεί από κάτω, αναποδογυρίζουμε την τηγανίτα και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Τις διατηρούμε ζεστές σε πιατέλα.

Βήμα 2

Πανσέτες: Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε τα πανσετάκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για λίγο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Ρίχνουμε την κρέμα βαλσάμικο, τον χυμό πορτοκαλιού, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού και το δεντρολίβανο και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα. Πασπαλίζουμε τα πανσετάκια με το σουσάμι.

Βήμα 3

Σερβίρισμα: Κόβουμε το τυρί σε φέτες και το τοποθετούμε προσεκτικά σε ένα σχαροτήγανο ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το οποίο έχουμε ζεστάνει σε δυνατή φωτιά. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ψηθεί και από τις δύο πλευρές και να βγάλει τη γαλατένια γεύση του. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές με τα πανσετάκια, το ψημένο τυρί, ντοματίνια και ρόκα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIOM