pasteli1
clock icon
30'

Παστέλι ξηρών καρπών με καραμέλα και πάστα miso

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 100 γρ. κάσιους
  • 100 γρ. φιστίκια αράπικα, καθαρισμένα
  • 100 γρ. ωμά αμύγδαλα με φλούδα, ολόκληρα
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ. γλυκού σησαμέλαιο
  • 2 κουτ. σούπας καστανή πάστα miso
  • 25 γρ. κολοκυθόσπορους, καθαρισμένους
  • 25 γρ. ηλιόσπορους, καθαρισμένους
  • 3 κουτ. σούπας μείγμα λευκού + μαύρου σουσαμιού
  • 1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tips

  • Πάστα μίσο βρίσκουμε στα καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα.

Με μια απλή καραμέλα οι τραγανοί ξηροί καρποί γίνονται ένα απολαυστικό παστέλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα ή δύο ρηχά αντικολλητικά ταψάκια και τους ψήνουμε για 15΄. Στα μισά του ψησίματος τους ανακατεύουμε για να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο ανοιχτό καστανό χρώμα.

Μόλις ανακατέψουμε τους ξηρούς καρπούς, ρίχνουμε τη ζάχαρη με 4 κουτ. σούπας νερό σε ένα μικρό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν, ρυθμίζουμε τη φωτιά ελαφρώς πιο πάνω ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η καραμέλα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να αποκτήσει ένα βαθύ χρυσό χρώμα. Αμέσως αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το σησαμέλαιο.

Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε προσεκτικά την πάστα miso - η καραμέλα θα πετάγεται. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς από τα ταψάκια σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τους σπόρους, το σουσάμι και το πιπέρι. Γρήγορα αδειάζουμε μέσα την καραμέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθούν καλά - θα αρχίσουν να κολλάνε
και θα σχηματίσουν μικρές μπουκιές.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και το απλώνουμε με τη σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει. Το κόβουμε σε μικρά ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια ή μπουκιές. Τρώγονται αμέσως ή διατηρούνται για μία εβδομάδα σε ειδικό μεταλλικό δοχείο για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.

Συνταγή: Sarah Cook, Adam Bush - Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα - Φωτογραφία: Ant Duncan

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε όλους τους ξηρούς καρπούς σε ένα ή δύο ρηχά αντικολλητικά ταψάκια και τους ψήνουμε για 15΄. Στα μισά του ψησίματος τους ανακατεύουμε για να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο ανοιχτό καστανό χρώμα.

Βήμα 2

Μόλις ανακατέψουμε τους ξηρούς καρπούς, ρίχνουμε τη ζάχαρη με 4 κουτ. σούπας νερό σε ένα μικρό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατόπιν, ρυθμίζουμε τη φωτιά ελαφρώς πιο πάνω ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι η καραμέλα να αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να αποκτήσει ένα βαθύ χρυσό χρώμα. Αμέσως αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το σησαμέλαιο.

Βήμα 3

Με ένα πιρούνι αναμειγνύουμε προσεκτικά την πάστα miso - η καραμέλα θα πετάγεται. Ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς από τα ταψάκια σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τους σπόρους, το σουσάμι και το πιπέρι. Γρήγορα αδειάζουμε μέσα την καραμέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να καλυφθούν καλά - θα αρχίσουν να κολλάνε
και θα σχηματίσουν μικρές μπουκιές.

Βήμα 4

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και το απλώνουμε με τη σπάτουλα. Αφήνουμε να κρυώσει και να σκληρύνει. Το κόβουμε σε μικρά ορθογώνια ή τετράγωνα κομμάτια ή μπουκιές. Τρώγονται αμέσως ή διατηρούνται για μία εβδομάδα σε ειδικό μεταλλικό δοχείο για μπισκότα που κλείνει αεροστεγώς.

Βήμα 5

Συνταγή: Sarah Cook, Adam Bush - Απόδοση συνταγής: Δώρα Δημήτρουλα - Φωτογραφία: Ant Duncan