patates-ograten

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
1:40'

Πατάτες φούρνου ογκρατέν

Υλικά

  • 1-1½ κιλό πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 νεροπότηρο γάλα
  • 300γρ. κασέρι ψιλοτριμμένο
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη για το πασπάλισμα του ταψιού

Ένα υπέροχο συνοδευτικό για πουλερικά και κρέας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τις τοποθετείτε στο ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη.
Ετοιμάζετε μια αραιή μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αποσύρετε την μπεσαμέλ και ρίχνετε το τριμμένο κασέρι. Ρίχνετε και τα δύο αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Περιχύνετε τις πατάτες στο ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ροδίσει για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Τις τοποθετείτε στο ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, η μία να ακουμπάει πάνω στην άλλη.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε μια αραιή μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ελαφρά.

Βήμα 3

Αποσύρετε την μπεσαμέλ και ρίχνετε το τριμμένο κασέρι. Ρίχνετε και τα δύο αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 4

Περιχύνετε τις πατάτες στο ταψί, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ροδίσει για 15 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε τις πατάτες ζεστές.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή