Pate_220904_0030

Υλικά

  • Για 400 γρ. πατέ
  • 350 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 40+40+40 γρ. βούτυρο
  • 80 ml. Μπράντι 3*
  • 70 ml. λευκό κρασί
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 50 ml. κρέμα γάλακτος

Είναι σχεδόν παράλογο το πώς ένα πατέ που γίνεται με τόσο φτηνή πρώτη ύλη και μια εύκολη διαδικασία με απλά συμπληρωματικά υλικά, μπορεί να είναι τόσο νόστιμο και τόσο βαθιά γαστρονομικό! Θρεπτικό, χορταστικό και ιδανικό για ορεκτικό σε κάθε τραπέζι, για πρόχειρο γεύμα ή για κολατσιό.

Καθαρίζετε και μαρινάρετε τα συκωτάκια: Καθαρίστε τα συκωτάκια από αρτηρίες, νεύρα και λίπη. Βάλτε τα σε ένα δοχείο και ρίξτε τους το μπράντι να τα μαρινάρετε. Αφήστε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σοτάρετε τα συκωτάκια: Βάλτε τα 40 γρ. βούτυρο να λιώσουν σε ένα τηγάνι σε 7/9 ένταση. Ρίξτε το κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο να σοταριστούν για 8-10’ μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διαφανές. Στη συνέχεια προσθέστε τα συκωτάκια, κρατώντας το ζουμί της μαρινάδας. Αφού τα αφήσετε για 2 λεπτά απ’ τη κάθε πλευρά να άρουν χρώμα, προσθέστε το ζουμί της μαρινάδας, το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ανεβάστε την ένταση στο δυνατό και τοποθετείστε τα συκωτάκια περιφερειακά στο τηγάνι ώστε στο κέντρο να έχει μόνο το ζουμί για να φύγουν γρήγορα τα υγρά καθώς ο βρασμός γίνεται απερίσπαστα. Στα 6’ περίπου από τότε που βάλατε το κρασί θα έχει εξατμιστεί το περισσότερο υγρό, οπότε αφαιρείτε το τηγάνι απ’ το μάτι.

Φτιάξτε το πατέ: Αφήστε τα συκωτάκια να κρυώσουν ένα δεκάλεπτο στο τηγάνι και μετά βάλτε τα σε πολυκόφτη. Προσθέστε άλλα 40 γρ. βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και πολτοποιήστε πλήρως. Δοκιμάστε και αν δείτε ότι θέλετε πιο ανάλαφρη υφή προσθέστε λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος.

Φυλάξτε το πατέ: Λιώστε άλλα 40 γρ. βούτυρο στα μικροκύματα. Μεταφέρετε το πατέ σε αποστειρωμένα δοχεία (αποστειρώνετε βάζοντας τα δοχεία σε κατσαρόλα με βραστό νερό και ατμό για λίγα λεπτά). Αφού γεμίσετε τα δοχεία, ισιώστε την επιφάνεια και ρίξτε το λιωμένο βούτυρο από πάνω να δρα ως μονωτικό σε σχέση με το οξυγόνο ώστε να καθυστερείτε την αλλοίωση. Βάλτε στο ψυγείο και αφήστε τα για 4 ώρες . Καταναλώστε το πατέ εντός 4-5 ημερών, για σιγουριά μια και είναι ευαίσθητη παρασκευή.

Σερβίρισμα: Βρείτε τις καλύτερες μπαγκέτες στη γειτονιά σας και κόψτε τις διαγώνια σε φέτες. Αν δεν είναι απολύτως φρέσκιες και τραγανές, φρυγανίστε τες και απλώστε πάνω τους γενναιόδωρα το πατέ. Συνδυάστε με αγγουράκι τουρσί, ραπανάκια ή πιπεριές για να κοντράρετε τη μεστή γεύση του πατέ και απολαύστε με ένα κόκκινο κρασί αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα και ένα γλυκό λευκό. Άλλωστε το κλασικό συνοδευτικό κρασί στο φουαγκρά είναι το Sauternes. Απολαύστε το είτε ως κολατσιό και ελαφρύ γεύμα, είτε ως εκλεκτό ορεκτικό σε δείπνο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και μαρινάρετε τα συκωτάκια: Καθαρίστε τα συκωτάκια από αρτηρίες, νεύρα και λίπη. Βάλτε τα σε ένα δοχείο και ρίξτε τους το μπράντι να τα μαρινάρετε. Αφήστε για 2 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Σοτάρετε τα συκωτάκια: Βάλτε τα 40 γρ. βούτυρο να λιώσουν σε ένα τηγάνι σε 7/9 ένταση. Ρίξτε το κρεμμύδι και το πολτοποιημένο σκόρδο να σοταριστούν για 8-10’ μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διαφανές. Στη συνέχεια προσθέστε τα συκωτάκια, κρατώντας το ζουμί της μαρινάδας. Αφού τα αφήσετε για 2 λεπτά απ’ τη κάθε πλευρά να άρουν χρώμα, προσθέστε το ζουμί της μαρινάδας, το λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ανεβάστε την ένταση στο δυνατό και τοποθετείστε τα συκωτάκια περιφερειακά στο τηγάνι ώστε στο κέντρο να έχει μόνο το ζουμί για να φύγουν γρήγορα τα υγρά καθώς ο βρασμός γίνεται απερίσπαστα. Στα 6’ περίπου από τότε που βάλατε το κρασί θα έχει εξατμιστεί το περισσότερο υγρό, οπότε αφαιρείτε το τηγάνι απ’ το μάτι.

Βήμα 3

Φτιάξτε το πατέ: Αφήστε τα συκωτάκια να κρυώσουν ένα δεκάλεπτο στο τηγάνι και μετά βάλτε τα σε πολυκόφτη. Προσθέστε άλλα 40 γρ. βούτυρο και τη κρέμα γάλακτος και πολτοποιήστε πλήρως. Δοκιμάστε και αν δείτε ότι θέλετε πιο ανάλαφρη υφή προσθέστε λίγη ακόμη κρέμα γάλακτος.

Βήμα 4

Φυλάξτε το πατέ: Λιώστε άλλα 40 γρ. βούτυρο στα μικροκύματα. Μεταφέρετε το πατέ σε αποστειρωμένα δοχεία (αποστειρώνετε βάζοντας τα δοχεία σε κατσαρόλα με βραστό νερό και ατμό για λίγα λεπτά). Αφού γεμίσετε τα δοχεία, ισιώστε την επιφάνεια και ρίξτε το λιωμένο βούτυρο από πάνω να δρα ως μονωτικό σε σχέση με το οξυγόνο ώστε να καθυστερείτε την αλλοίωση. Βάλτε στο ψυγείο και αφήστε τα για 4 ώρες . Καταναλώστε το πατέ εντός 4-5 ημερών, για σιγουριά μια και είναι ευαίσθητη παρασκευή.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Βρείτε τις καλύτερες μπαγκέτες στη γειτονιά σας και κόψτε τις διαγώνια σε φέτες. Αν δεν είναι απολύτως φρέσκιες και τραγανές, φρυγανίστε τες και απλώστε πάνω τους γενναιόδωρα το πατέ. Συνδυάστε με αγγουράκι τουρσί, ραπανάκια ή πιπεριές για να κοντράρετε τη μεστή γεύση του πατέ και απολαύστε με ένα κόκκινο κρασί αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα και ένα γλυκό λευκό. Άλλωστε το κλασικό συνοδευτικό κρασί στο φουαγκρά είναι το Sauternes. Απολαύστε το είτε ως κολατσιό και ελαφρύ γεύμα, είτε ως εκλεκτό ορεκτικό σε δείπνο.