pikantiko mpouti anoigma
clock icon
3:0'

Πικάντικο χοιρινό μπούτι για το γιορτινό τραπέζι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 μπούτι από γουρουνάκι με το κόκκαλο και το δέρμα του
  • 5-6 γαρίφαλα
  • 4-5 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
  • 100-200 ml σιρόπι από κυδώνια*
  • 2 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 200 γρ. σελινόριζα, σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. αλάτι ημίχοντρο

Tips

  • Το σιρόπι από κυδώνια θα το βρείτε σε κάβες ως σιρόπι για κοκτέιλ με γεύση κυδώνι. Εναλλακτικά μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας και να το διατηρήσετε σε μπουκάλι για διάφορες χρήσεις τώρα τις γιορτές.

Αυτές τις γιορτές, ο Σωτήρης Ευαγγέλου μας προτείνει να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα πικάντικο χοιρινό, όπως το αγαπούν στη Σκανδιναβία, όπου λόγω του κρύου, προτιμούν τις έντονες γεύσεις και τα comfort πιάτα.

Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά εκτός από το σιρόπι από κυδώνια. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και το βράζουμε για 2-2,5 ώρες από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Όταν στο κέντρο του κρέατος δείχνει 55°C, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του.

Κατόπιν, το βγάζουμε από το ζουμί του, το ακουμπάμε σε αντικολλητικό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χαράζουμε την πέτσα σε ρόμβους επιφανειακά με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι βαθιά μέχρι το κρέας του) και καρφώνουμε ενδιάμεσα τα γαρίφαλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Αλείφουμε το μπούτι με το σιρόπι από κυδώνια και το ροδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20΄-25΄ (ανάλογα τον φούρνο). Μόλις ψηθεί και κάνει τραγανή πέτσα το τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε το κρέας σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά εκτός από το σιρόπι από κυδώνια. Σκεπάζουμε με κρύο νερό και το βράζουμε για 2-2,5 ώρες από τη στιγμή που θα πάρει βράση το νερό. Παρακολουθούμε τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο. Όταν στο κέντρο του κρέατος δείχνει 55°C, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί του.

Βήμα 2

Κατόπιν, το βγάζουμε από το ζουμί του, το ακουμπάμε σε αντικολλητικό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, χαράζουμε την πέτσα σε ρόμβους επιφανειακά με ένα κοφτερό μαχαίρι (όχι βαθιά μέχρι το κρέας του) και καρφώνουμε ενδιάμεσα τα γαρίφαλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Βήμα 3

Αλείφουμε το μπούτι με το σιρόπι από κυδώνια και το ροδίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20΄-25΄ (ανάλογα τον φούρνο). Μόλις ψηθεί και κάνει τραγανή πέτσα το τοποθετούμε σε μία πιατέλα και σερβίρουμε.