TSIPOURA-Fileto-Ceviche-200121_0405
clock icon
1:30'

Πικάντικο και αρωματικό σεβίτσε με φιλέτα από τσιπούρα

Υλικά

  • Μερίδες: 6-8
  • 1-2 φιλέτα τσιπούρας
  • ½ φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ½ κουτ. γλυκού φρέσκια καυτερή πιπεριά, κόκκινη ή πράσινη (η ποσότητα ανάλογα με την αρέσκεια σε καυτερά), κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • ¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 10 φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τη μαρινάδα εσπεριδοειδών

  • 2 λάιμ, τον χυμό και ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό και ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι, τον χυμό και ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα
  • 1 ροζ γκρέιπφρουτ, τον χυμό

Πανεύκολη συνταγή για τον καθένα, θα πάρει συνολικά 90′ σε μαρινάρισμα με δικιά σας δουλειά, όχι πάνω από 10′.

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών και τα υπόλοιπα υλικά: Πριν στύψετε τα λάιμ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, βγάλτε λίγο ξύσμα απ τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τα στύβετε και κρατάτε το σύνολο του χυμού τους. Μετά κόβετε φέτες από κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο.

Μαρινάρετε το φιλέτο τσιπούρας: Διαλέγετε ένα σκεύος που μπορεί να χωρέσει ίσα-ίσα τα φιλέτα, ώστε να συγκεντρώσει τον χυμό σε ύψος και να βυθιστεί μέσα το ψάρι. Εκεί βάζετε τα φιλέτα και προσθέτετε τον χυμό. Επίσης προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το μπούκοβο.

Θα βάλετε το σκεύος στο ψυγείο για 1 ώρα. Το βγάζετε και γυρνάτε τα φιλέτα απ’ τη πλευρά που έχουν τη πέτσα. Με ένα μαχαίρι πιάνετε την άκρη απ’ τη πέτσα και την αφαιρείτε, τώρα που έχει «μισοψηθεί» η σάρκα του ψαρού και είναι εύκολο. Πετάτε τη πέτσα και ξαναβάζετε τη μαρινάδα στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα, να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και απ’ τη κάτω πλευρά.

Ολοκληρώνετε το σεβίτσε: Βγάζετε το μαριναρισμένο ψάρι απ’ το ψυγείο και τη μαρινάδα και με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες και μικρά κομμάτια. Προσθέτετε λίγη απ’ τη μαρινάδα, και τα στερεά υλικά που περιείχε, κρεμμυδάκια, πιπεριές και μπούκοβο. Επίσης τώρα προσθέτετε το κόλιανδρο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Το σεβίτσε είναι έτοιμο.

Σερβίρισμα: Ιδανικά χρησιμοποιείτε ένα τσέρκι και δίνετε σχήμα στα κομματάκια του ψαριού, μόνο και μόνο για να έχετε μια εστιατορική εμφάνιση που ταιριάζει ομολογουμένως στο πιάτο!

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών και τα υπόλοιπα υλικά: Πριν στύψετε τα λάιμ, το λεμόνι και το πορτοκάλι, βγάλτε λίγο ξύσμα απ τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τα στύβετε και κρατάτε το σύνολο του χυμού τους. Μετά κόβετε φέτες από κρεμμυδάκι, καυτερή πιπεριά και ψιλοκόβετε τον κόλιανδρο.

Βήμα 2

Μαρινάρετε το φιλέτο τσιπούρας: Διαλέγετε ένα σκεύος που μπορεί να χωρέσει ίσα-ίσα τα φιλέτα, ώστε να συγκεντρώσει τον χυμό σε ύψος και να βυθιστεί μέσα το ψάρι. Εκεί βάζετε τα φιλέτα και προσθέτετε τον χυμό. Επίσης προσθέτετε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά και το μπούκοβο.

Βήμα 3

Θα βάλετε το σκεύος στο ψυγείο για 1 ώρα. Το βγάζετε και γυρνάτε τα φιλέτα απ’ τη πλευρά που έχουν τη πέτσα. Με ένα μαχαίρι πιάνετε την άκρη απ’ τη πέτσα και την αφαιρείτε, τώρα που έχει «μισοψηθεί» η σάρκα του ψαρού και είναι εύκολο. Πετάτε τη πέτσα και ξαναβάζετε τη μαρινάδα στο ψυγείο για άλλη μισή ώρα, να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και απ’ τη κάτω πλευρά.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε το σεβίτσε: Βγάζετε το μαριναρισμένο ψάρι απ’ το ψυγείο και τη μαρινάδα και με κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε φέτες και μικρά κομμάτια. Προσθέτετε λίγη απ’ τη μαρινάδα, και τα στερεά υλικά που περιείχε, κρεμμυδάκια, πιπεριές και μπούκοβο. Επίσης τώρα προσθέτετε το κόλιανδρο και μια πρέζα ελαιόλαδο. Το σεβίτσε είναι έτοιμο.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Ιδανικά χρησιμοποιείτε ένα τσέρκι και δίνετε σχήμα στα κομματάκια του ψαριού, μόνο και μόνο για να έχετε μια εστιατορική εμφάνιση που ταιριάζει ομολογουμένως στο πιάτο!