pikantiko_rizi_anoigma
clock icon
30'

Πικάντικο ρύζι με κουρκουμά

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για το πιλάφι με κουρκουμά

  • 200 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αλάτι
  • Για τα λαχανικά

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 150 γρ. πολύχρωμες πιπεριές, κομμένες σε κύβους
  • 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας σάλτα σόγιας
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 3/4 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι ή μια πιπεριά τσίλι, λεπτοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού καπνιστό πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ή ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη salsa

  • 6 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, λεπτοκομμένες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους και χωρίς τα σποράκια της
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. μαύρα φασόλια από κοσνέρβα, στραγγισμένα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το ρύζι και με περισσότερα λαχανικά εποχής της αρεσκείας μας για ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο.

Μια πανεύκολη συνταγή για πικάντικο ρύζι. Τα μαύρα φασόλια τού δίνουν ιδιαίτερη γεύση ενώ η συνοδευτική δροσερή salsa το κάνει ένα μικρό γευστικό αριστούργημα στο άψε σβήσε!

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη δροσερή salsa ανακατεύοντας τις ελιές, την ντομάτα, το λεμόνι, τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Ταυτόχρονα, σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι, τον κουρκουμά και το ρύζι. Βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 20΄.

Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τα μπαχαρικά, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 150 ml ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι για 10΄, μόλις το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι.

Σερβίρουμε το ζεστό ρύζι με τα μαύρα φασόλια, τη salsa ελιάς, χυμό λάιμ και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε τη δροσερή salsa ανακατεύοντας τις ελιές, την ντομάτα, το λεμόνι, τον κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Ταυτόχρονα, σε νερό που κοχλάζει προσθέτουμε το αλάτι, το λεμόνι, τον κουρκουμά και το ρύζι. Βράζουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει, περίπου 20΄.

Βήμα 3

Σε ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5΄. Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, τα μπαχαρικά, την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και 150 ml ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέχρι για 10΄, μόλις το ρύζι είναι έτοιμο το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε και κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι.

Βήμα 4

Σερβίρουμε το ζεστό ρύζι με τα μαύρα φασόλια, τη salsa ελιάς, χυμό λάιμ και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη