Pizza bianco with smoked salmon and spring onions
clock icon
30'

Πίτσα με λευκή σάλτσα, καπνιστό σολομό και φρέσκο κρεμμυδάκι

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 250 γρ. ζύμη για πίτσα
  • λίγο αλεύρι για πασπάλισμα
  • 125 γρ. crème fraîche (στα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κουτ. γλυκού sauce horseradish
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα στα 3
  • 2-3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. σολομό καπνιστό, σε κομματάκια
  • 1 χούφτα ρόκα
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • μαύρο πιπέρι

Φτιάξτε εύκολα αυτή την ιδιαίτερη πίτσα με σολομό σε συνταγή Μάκη Γεωργιάδη, με έμπνευση, υλικά και τεχνικές της Ιταλίας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την crème fraîche με τη sauce horseradish, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι.

Σε ένα σχαροτήγανο σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλειμμένα με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4΄ ή μέχρι να μαραθούν λίγο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μία μεγάλη ή δύο μικρότερες λεπτές βάσεις για πίτσα και την τοποθετούμε σε ταψί για πίτσα. Την αλείφουμε με το μείγμα crème fraîche, μοιράζουμε τον σολομό και τα μισοψημένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και ψήνουμε για 8΄-10΄ ή μέχρι να γίνει πολύ τραγανή η βάση. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού γαρνίρουμε με ρόκα, την κόβουμε σε τριγωνάκια και σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Pete Cassidy, Kris Kirham, Ant Dunkan

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την crème fraîche με τη sauce horseradish, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα και λίγο μαύρο πιπέρι.

Βήμα 2

Σε ένα σχαροτήγανο σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλειμμένα με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για 4΄ ή μέχρι να μαραθούν λίγο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μία μεγάλη ή δύο μικρότερες λεπτές βάσεις για πίτσα και την τοποθετούμε σε ταψί για πίτσα. Την αλείφουμε με το μείγμα crème fraîche, μοιράζουμε τον σολομό και τα μισοψημένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Βήμα 3

Πασπαλίζουμε με μαύρο πιπέρι και ψήνουμε για 8΄-10΄ ή μέχρι να γίνει πολύ τραγανή η βάση. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού γαρνίρουμε με ρόκα, την κόβουμε σε τριγωνάκια και σερβίρουμε αμέσως.

Φωτογραφία: Pete Cassidy, Kris Kirham, Ant Dunkan