pizza
clock icon
50'

Ιταλική πίτσα με μοτσαρέλα και βασιλικό

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για πίτσα
  • 1½γρ. μαγιά ξερή
  • 2γρ. ζάχαρη
  • 15γρ. αλάτι
  • 315γρ. νερό χλιαρό
  • 15γρ. ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα και το γαρνίρισμα

  • 300γρ. ντοματίνια γλυκά
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1γρ. σκόρδο σε σκόνη
  • 250γρ. μοτσαρέλα φρέσκια
  • 20 φύλλα από φρέσκο βασιλικό
  • 45γρ. ελαιόλαδο

Μπορεί η ζύμη να σας παιδέψει λίγο στην προετοιμασία αλλά πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο. Η ιταλική πίτσα του MasterChef Λάμπρου Βακιάρου είναι τέλεια!

Για τη ζύμη: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτετε το νερό έως ότου απορροφηθεί όλο. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και αφήνετε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά ακόμα.
Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 ώρες. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις. Με μαχαίρι το κόβετε σε 3 κομμάτια, αλευρώνετε καλά και δίνετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε ταψί, το οποίο έχετε αλευρώσει πολύ καλά και σκεπάζετε ξανά με μεμβράνη. Αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλες 2 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζετε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιείτε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι. Όποια και να είναι η επιλογή σας το τοποθετείτε στον φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει σταδιακά, όσο ζεσταίνετε ο φούρνος, για τουλάχιστον 25-30 λεπτά.
Σε μούλτι ρίχνετε τα ντοματίνια με το σκόρδο και τα πολτοποιείτε καλά. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίζουν για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε μπόλ και αλατίζετε.
Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας και μεταφέρετε εκεί με απαλές κινήσεις το φουσκωμένο ζυμάρι. Ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Σταυρώνοντας σε σχήμα Χ τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο των 2 χεριών μεταξύ τους, ξεκινάτε να πιέζετε κεντρικά τη ζύμη, ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Κάθε φορά που πιέζετε περιστρέφετε τη ζύμη κατά 90 μοίρες. Κάθε 3 γυρίσματα γυρνάτε το ζυμάρι από την άλλη πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην πιέσετε το περίγραμμα, ώστε να φουσκώσει και να γίνει τραγανό. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Για να μπορέσετε να μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο θα πρέπει να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φτυάρι πίτσας. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη λαμαρίνα ή ακόμα και ένα καθαρό σκληρό χαρτόνι από κουτί πίτσας. Αλευρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τη πίτσα στο φούρνο.
Βάζετε σε κάθε ανοιγμένη ζύμη από 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας και απλώνετε με κουτάλι. Δεν πειράζει αν η ντομάτα δεν έχει καλύψει όλη την επιφάνεια. Συνεχίζετε βάζοντας φέτες μοτσαρέλας και μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά η μέχρι η πίτσα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα. Σταδιακά προσθέτετε το νερό έως ότου απορροφηθεί όλο. Μόλις ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη, σταματάτε το μίξερ και αφήνετε να σταθεί η ζύμη για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τη δουλεύετε σε χαμηλή ταχύτητα για 10 λεπτά ακόμα.

Βήμα 2

Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει για τουλάχιστον 8 ώρες. Στη συνέχεια, μεταφέρετε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε με απαλές κινήσεις. Με μαχαίρι το κόβετε σε 3 κομμάτια, αλευρώνετε καλά και δίνετε στρογγυλό σχήμα. Μεταφέρετε σε ταψί, το οποίο έχετε αλευρώσει πολύ καλά και σκεπάζετε ξανά με μεμβράνη. Αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλες 2 ώρες.

Βήμα 3

Προθερμάνετε το φούρνο στους 250οC στον αέρα μαζί με την πάνω αντίσταση και βάζετε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Για τέλειο αποτέλεσμα στο σπίτι χρησιμοποιείτε μια κεραμική πλάκα για πίτσα ή ένα μεγάλο κεραμικό πλακάκι που να χωράει στο φούρνο ή ένα μεγάλο μαντεμένιο τηγάνι. Όποια και να είναι η επιλογή σας το τοποθετείτε στον φούρνο έτσι ώστε η θερμοκρασία του να ανέβει σταδιακά, όσο ζεσταίνετε ο φούρνος, για τουλάχιστον 25-30 λεπτά.

Βήμα 4

Σε μούλτι ρίχνετε τα ντοματίνια με το σκόρδο και τα πολτοποιείτε καλά. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίζουν για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρετε σε μπόλ και αλατίζετε.

Βήμα 5

Αλευρώνουμε καλά μια επιφάνεια εργασίας και τα χέρια μας και μεταφέρετε εκεί με απαλές κινήσεις το φουσκωμένο ζυμάρι. Ανοίγετε τη ζύμη σε κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Σταυρώνοντας σε σχήμα Χ τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο των 2 χεριών μεταξύ τους, ξεκινάτε να πιέζετε κεντρικά τη ζύμη, ώστε να ανοίξει ομοιόμορφα. Κάθε φορά που πιέζετε περιστρέφετε τη ζύμη κατά 90 μοίρες. Κάθε 3 γυρίσματα γυρνάτε το ζυμάρι από την άλλη πλευρά. Πολύ σημαντικό εδώ είναι να μην πιέσετε το περίγραμμα, ώστε να φουσκώσει και να γίνει τραγανό. Συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.

Βήμα 6

Για να μπορέσετε να μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο θα πρέπει να φτιάξετε ένα αυτοσχέδιο φτυάρι πίτσας. Μπορείτε εύκολα να χρησιμοποιήσετε μια επίπεδη λαμαρίνα ή ακόμα και ένα καθαρό σκληρό χαρτόνι από κουτί πίτσας. Αλευρώνετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε τη πίτσα στο φούρνο.

Βήμα 7

Βάζετε σε κάθε ανοιγμένη ζύμη από 2 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας και απλώνετε με κουτάλι. Δεν πειράζει αν η ντομάτα δεν έχει καλύψει όλη την επιφάνεια. Συνεχίζετε βάζοντας φέτες μοτσαρέλας και μεταφέρετε την πίτσα στο φούρνο. Ψήνουμε για 6-8 λεπτά η μέχρι η πίτσα να αρχίσει να παίρνει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 8

Βγάζετε την πίτσα από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.