Prasini-Salata-Caruso_anoigma
clock icon
20'

Πράσινη σαλάτα αλ Καρούσο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • ½ σαλάτα σγουρή πράσινη
  • ½ σαλάτα σγουρή κόκκινη
  • ½ σαλάτα απλή πράσινη
  • 1 αγγουράκι σε φέτες
  • 1 μικρό κρεμμύδι λευκό σε ροδέλες
  • 4 ραπανάκια σε φέτες
  • 2 κλωνάρια άνηθο ή/και φρέσκο μάραθο
  • 1 κουτ. σούπας (15 ml) λευκό μπαλσάμικο ή μηλόξιδο
  • 3 κουτ. σούπας (45 ml) ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη (προαιρετικά)

Η βάση της σαλάτας αλ Καρούσο, είναι μια σύνθεση από τρεις πράσινες σαλάτες, σγουρή κόκκινη, σγουρή πράσινη και απλή πράσινη που εμπλουτίζονται με δροσερό και σφριγηλό αγγούρι, με τραγανό και πικάντικο ραπανάκι και με αψύ και τραγανό κρεμμύδι ώστε να κοντραριστούν οι υφές και να συμπληρωθεί μια γευστική παλέτα με διαφορετικά υλικά με προσωπικότητα.

Ξεκινάτε λίγη ώρα (το πολύ 30 λεπτά) πριν σερβίρετε τη σαλάτα.
Αρωματίζετε τη σαλατιέρα: Βάζετε τη σκελίδα σκόρδου στη σαλατιέρα και τη τρίβετε στην επιφάνειά της, να αρωματιστεί ήπια.

Πλύσιμο και στέγνωμα: Αποσπάτε τα φύλλα απ’ τις σαλάτες και τα πλένετε με τρεχούμενο δροσερό νερό. Τα αφήνετε να σουρώνουν προσωρινά μέχρι να ολοκληρώσετε. Στη συνέχεια τα βάζετε σταδιακά σε φυγοκεντρικό στεγνωτήρα σαλάτας και τα στεγνώνετε γυρνώντας κι απ' τις δύο φορές.

Κόψιμο και ανακάτωμα στο χέρι: Αφαιρείτε και πετάτε τη σκελίδα σκόρδο απ’ τη σαλατιέρα. Κόβετε τα φύλλα της σαλάτας στο χέρι πάνω απ’ τη σαλατιέρα και στη συνέχεια τα ανακατεύετε καλά, με το χέρι σας πάντα, για να ισομοιραστούν οι τρείς διαφορετικές σαλάτες.

Πρόσθεση υπόλοιπων υλικών: Προσθέτετε το αγγούρι σε λεπτές φέτες, το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα ραπανάκια σε φέτες. Από πάνω πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και μάραθο.

Ολοκληρώνετε με τη βινεγκρέτ, ακριβώς πριν σερβίρετε: Μπορείτε αν βιάζεστε, να ρίξετε πρώτα το ξίδι πάνω απ’ τη σαλάτα και μετά το ελαιόλαδο μαζί με λίγο ανθό αλατιού, αλλά καλύτερα να τα χτυπήσετε όλα μαζί σε αναδευτήρα και να τα ρίξετε ως βινεγκρέτ, κατά το τελετουργικό.

Σερβίρισμα: Ανακατεύετε τη σαλάτα στο τραπέζι και σερβίρετε στα πιάτα. Ταιριάζει με κάθε ψητή, στεγνή παρασκευή, από κρέας ως ψάρι, αλλά και με πιάτα με σάλτσες ή καυτερά, καθώς τα ισορροπεί με την τραγανή φρεσκάδα της.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε λίγη ώρα (το πολύ 30 λεπτά) πριν σερβίρετε τη σαλάτα.
Αρωματίζετε τη σαλατιέρα: Βάζετε τη σκελίδα σκόρδου στη σαλατιέρα και τη τρίβετε στην επιφάνειά της, να αρωματιστεί ήπια.

Πλύσιμο και στέγνωμα: Αποσπάτε τα φύλλα απ’ τις σαλάτες και τα πλένετε με τρεχούμενο δροσερό νερό. Τα αφήνετε να σουρώνουν προσωρινά μέχρι να ολοκληρώσετε. Στη συνέχεια τα βάζετε σταδιακά σε φυγοκεντρικό στεγνωτήρα σαλάτας και τα στεγνώνετε γυρνώντας κι απ' τις δύο φορές.

Βήμα 2

Κόψιμο και ανακάτωμα στο χέρι: Αφαιρείτε και πετάτε τη σκελίδα σκόρδο απ’ τη σαλατιέρα. Κόβετε τα φύλλα της σαλάτας στο χέρι πάνω απ’ τη σαλατιέρα και στη συνέχεια τα ανακατεύετε καλά, με το χέρι σας πάντα, για να ισομοιραστούν οι τρείς διαφορετικές σαλάτες.

Πρόσθεση υπόλοιπων υλικών: Προσθέτετε το αγγούρι σε λεπτές φέτες, το κρεμμύδι σε ροδέλες και τα ραπανάκια σε φέτες. Από πάνω πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και μάραθο.

Βήμα 3

Ολοκληρώνετε με τη βινεγκρέτ, ακριβώς πριν σερβίρετε: Μπορείτε αν βιάζεστε, να ρίξετε πρώτα το ξίδι πάνω απ’ τη σαλάτα και μετά το ελαιόλαδο μαζί με λίγο ανθό αλατιού, αλλά καλύτερα να τα χτυπήσετε όλα μαζί σε αναδευτήρα και να τα ρίξετε ως βινεγκρέτ, κατά το τελετουργικό.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Ανακατεύετε τη σαλάτα στο τραπέζι και σερβίρετε στα πιάτα. Ταιριάζει με κάθε ψητή, στεγνή παρασκευή, από κρέας ως ψάρι, αλλά και με πιάτα με σάλτσες ή καυτερά, καθώς τα ισορροπεί με την τραγανή φρεσκάδα της.