provatina_makaronia_anoigma
clock icon
2:20'

Προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και στακοβούτυρο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1½ κιλό πρόβατο, σε μικρά κομμάτια (μπούτι με κόκαλο)
  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 700 γρ. ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 500 γρ. μακαρόνια Νο 5 μπουκατίνι
  • 50 ml στακοβούτυρο
  • 200 γρ. ξηρό ανθότυρο, τριμμένο

Μαγειρεύουμε ζουμερή προβατίνα με χοντρό μακαρόνι και στακοβούτυρο σε μια συνταγή για απολαυστικό φαγητό κατσαρόλας.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πάπρικα, τον πελτέ και σοτάρουμε για 3-4′ ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας ανά διαστήματα το κρέας αν χρειάζεται επιπλέον νερό.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον και βράζουμε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια. Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με ξηρό ανθότυρο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πάπρικα, τον πελτέ και σοτάρουμε για 3-4′ ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, την τριμμένη ντομάτα και τον ζωμό και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας ανά διαστήματα το κρέας αν χρειάζεται επιπλέον νερό.

Βήμα 3

Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τη σάλτσα, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον και βράζουμε μέσα στη σάλτσα τα μακαρόνια. Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με ξηρό ανθότυρο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM