Psari-Soupa_anoigma

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό φέτες από βλάχο (ή μεγάλο ροφό ή κεφάλι & μανίκια από πετρόψαρο)
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, σε κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα σε τέταρτα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 20-25 στήμονες από σαφράν
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 λίτρα βραστό νερό
  • αλάτι, πιπέρι

Η ψαρόσουπα αυτή είναι μια απλή, καθημερινή συνταγή με περιορισμένη λίστα υλικών, εύκολη τεχνική αλλά όπως πάντα, κορυφαίο γευστικό αποτέλεσμα χάρη σε μερικά μικρά μυστικά στα υλικά και στη διαδικασία.

Προετοιμασία Υλικών: Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και στύβετε το λεμόνι.

Βράζετε τα λαχανικά: Βάζετε 2 λίτρα νερό να βράσει και όταν πάρει βράση ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα λαχανικά να βράσουν για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Χωρίς να σβήσετε το μάτι, αφαιρείτε όλα τα λαχανικά μέσα απ’ τη κατσαρόλα με μια σουρωτή κουτάλα και τα χωρίζετε σε δυο μπολ, ένα για να συνοδέψει το ψάρι και να αποτελέσει ντεκόρ της σούπας και το άλλο για να περαστεί με το μίξερ χειρός και να πήξει τη σούπα αργότερα. Άρα βάζετε πιο πολλές πατάτες στο μπολ που θα ενσωματωθεί στη σούπα.

Βράζετε το ψάρι: Βάζετε τα κομμάτια του ψαριού μέσα στη σούπα που συνεχίζει να βράζει για να μαγειρευτούν. Αμέσως μετά προσθέτετε το κρασί, το σαφράν και ελάχιστο ελαιόλαδο. Θα πάρει 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι. Αφαιρείτε πάλι με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του ψαριού σε μπολ ή πιατέλα για να τα καθαρίσετε στη συνέχεια από κόκαλα.

Ολοκληρώνετε τη σούπα: Πρώτη σας δουλειά είναι να σουρώσετε τη σούπα για να μην υπάρχει κανένα κόκαλο μέσα. Θα την περάσετε μέσα απ’ το σουρωτήρι σε ένα άλλο δοχείο, μπολ ή κατσαρόλα και στη συνέχεια θα την ξαναβάλετε στην κατσαρόλα που έβρασε, σίγουροι ότι δεν έχει κόκαλα.

Προσθέτετε τα βρασμένα λαχανικά που έχετε κρατήσει για να ενσωματωθούν στη σούπα. Μαζί τους ρίχνετε και τον μισό χυμό απ’ το λεμόνι, αφήνοντας τον υπόλοιπο για το τέλος, αφού δοκιμάσετε. Λιώνετε τα λαχανικά μέσα στη σούπα με το μίξερ χεριού πήζοντας ελαφρά τη σούπα. Αν θέλετε τη σούπα ακόμη πιο πηχτή προσθέστε μερικές ακόμη πατάτες. Όταν έχετε πετύχει την υφή που θέλετε αφαιρείτε απ’ το μάτι, προσθέτετε πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι αν χρειάζεται.

Καθαρίζετε το ψάρι: Καθαρίζετε το ψάρι όσο καλύτερα μπορείτε ώστε να μην υπάρχουν κόκαλα και να μπορείτε να το απολαύσετε.

Σερβίρισμα: Εγώ προτείνω να σερβίρετε τη σούπα με μερικά λαχανικά και λίγη σάρκα από ψάρι μέσα της και σε ξεχωριστό πιάτο το ψάρι με τα λαχανικά που θα μπορούσατε να περιχύσετε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Κάποιοι προτιμούν την ψαρόσουπα σκέτη και το ψάρι μετά, και δεν θα τους χαλάσουμε χατίρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμασία Υλικών: Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και στύβετε το λεμόνι.

Βήμα 2

Βράζετε τα λαχανικά: Βάζετε 2 λίτρα νερό να βράσει και όταν πάρει βράση ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τα λαχανικά να βράσουν για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Χωρίς να σβήσετε το μάτι, αφαιρείτε όλα τα λαχανικά μέσα απ’ τη κατσαρόλα με μια σουρωτή κουτάλα και τα χωρίζετε σε δυο μπολ, ένα για να συνοδέψει το ψάρι και να αποτελέσει ντεκόρ της σούπας και το άλλο για να περαστεί με το μίξερ χειρός και να πήξει τη σούπα αργότερα. Άρα βάζετε πιο πολλές πατάτες στο μπολ που θα ενσωματωθεί στη σούπα.

Βήμα 3

Βράζετε το ψάρι: Βάζετε τα κομμάτια του ψαριού μέσα στη σούπα που συνεχίζει να βράζει για να μαγειρευτούν. Αμέσως μετά προσθέτετε το κρασί, το σαφράν και ελάχιστο ελαιόλαδο. Θα πάρει 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το ψάρι. Αφαιρείτε πάλι με τρυπητή κουτάλα τα κομμάτια του ψαριού σε μπολ ή πιατέλα για να τα καθαρίσετε στη συνέχεια από κόκαλα.

Βήμα 4

Ολοκληρώνετε τη σούπα: Πρώτη σας δουλειά είναι να σουρώσετε τη σούπα για να μην υπάρχει κανένα κόκαλο μέσα. Θα την περάσετε μέσα απ’ το σουρωτήρι σε ένα άλλο δοχείο, μπολ ή κατσαρόλα και στη συνέχεια θα την ξαναβάλετε στην κατσαρόλα που έβρασε, σίγουροι ότι δεν έχει κόκαλα.

Προσθέτετε τα βρασμένα λαχανικά που έχετε κρατήσει για να ενσωματωθούν στη σούπα. Μαζί τους ρίχνετε και τον μισό χυμό απ’ το λεμόνι, αφήνοντας τον υπόλοιπο για το τέλος, αφού δοκιμάσετε. Λιώνετε τα λαχανικά μέσα στη σούπα με το μίξερ χεριού πήζοντας ελαφρά τη σούπα. Αν θέλετε τη σούπα ακόμη πιο πηχτή προσθέστε μερικές ακόμη πατάτες. Όταν έχετε πετύχει την υφή που θέλετε αφαιρείτε απ’ το μάτι, προσθέτετε πιπέρι, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι αν χρειάζεται.

Βήμα 5

Καθαρίζετε το ψάρι: Καθαρίζετε το ψάρι όσο καλύτερα μπορείτε ώστε να μην υπάρχουν κόκαλα και να μπορείτε να το απολαύσετε.

Σερβίρισμα: Εγώ προτείνω να σερβίρετε τη σούπα με μερικά λαχανικά και λίγη σάρκα από ψάρι μέσα της και σε ξεχωριστό πιάτο το ψάρι με τα λαχανικά που θα μπορούσατε να περιχύσετε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Κάποιοι προτιμούν την ψαρόσουπα σκέτη και το ψάρι μετά, και δεν θα τους χαλάσουμε χατίρι.