Psito Kotopoulo small
clock icon
1:30'

Ψητό κοτόπουλο με χωριάτικο ψωμί, μουστάρδα και δεντρολίβανο

Υλικά

  • 4 παχιές φέτες χωριάτικο ψωμί
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο, περίπου 1,5 κιλό
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος, παχύρρευστη
  • ½ κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
  • μερικά κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • χυμό από ½ λεμόνι + ξύσμα από 1
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη σαλάτα και το dressing

  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • ½ κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. πράσινη σαλάτα για το σερβίρισμα

Το κλασικό κι αγαπημένο κοτόπουλο στο φούρνο παίρνει διαφορετική γεύση όταν το ψήνουμε πάνω σε φέτες ψωμιού και το αρωματίζουμε με κρέμα γάλακτος, μουστάρδα και λεμόνι. Συνοδεύουμε με πατάτες, ρύζι ή μια δροσερή σαλάτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ψήνουμε ελαφρώς τις 4 φέτες ψωμιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο από το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε το κοτόπουλο. Το τοποθετούμε πάνω από τις φέτες του ψωμιού. Στη συνέχεια σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, τον χυμό από μισό λεμόνι και όλο το ξύσμα. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και το ψωμί με το μείγμα, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το κεφάλι σκόρδου και το ολόκληρο λεμόνι κομμένα στη μέση. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με μια μυρωδάτη φέτα ψωμιού που έχει απορροφήσει τα υγρά του ταψιού.

Φωτογραφία: Ant Duncan

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Ψήνουμε ελαφρώς τις 4 φέτες ψωμιού σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά με λίγο από το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Βήμα 2

Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε το κοτόπουλο. Το τοποθετούμε πάνω από τις φέτες του ψωμιού. Στη συνέχεια σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα, τον χυμό από μισό λεμόνι και όλο το ξύσμα. Περιχύνουμε το κοτόπουλο και το ψωμί με το μείγμα, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το κεφάλι σκόρδου και το ολόκληρο λεμόνι κομμένα στη μέση. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να ψηθεί καλά.

Βήμα 3

Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαζί με μια μυρωδάτη φέτα ψωμιού που έχει απορροφήσει τα υγρά του ταψιού.

Φωτογραφία: Ant Duncan