ragou_manitariwn
clock icon
50'

Ραγού μανιταριών

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 200 γρ. μείγμα από αποξηραμένα μανιτάρια (πορτσίνι & σιτάκε)
  • 700 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 1 κίτρινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φτιάχνουμε υπέροχο ραγού μανιταριών από αποξηραμένα και φρέσκα μανιτάρια και συνοδεύουμε ωραία ένα κρέας ή πουλερικό.

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με βραστό νερό. Τα αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄ μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που μούλιασαν.

Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα ή αφαιρούμε το δέρμα τους με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού. Τα κόβουμε σε φέτες.

Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μαγειρεύοντας μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν.

Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μανιτάρια που μούλιασαν στο νερό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το νερό τους που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ ντομάτας και τα φύλλα δάφνης. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σχοινόπρασο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα πλάι σε ένα ψητό κατσικάκι ή στη γαλοπούλα μας.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio M.com

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με βραστό νερό. Τα αφήνουμε για περίπου 15΄-20΄ μέχρι να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό που μούλιασαν.

Βήμα 2

Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποιώντας μια νωπή πετσέτα ή αφαιρούμε το δέρμα τους με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού. Τα κόβουμε σε φέτες.

Βήμα 3

Βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι στη φωτιά και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα, μαγειρεύοντας μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλουν.

Βήμα 4

Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα μανιτάρια που μούλιασαν στο νερό και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το νερό τους που κρατήσαμε, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ ντομάτας και τα φύλλα δάφνης. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρρευστη σάλτσα.

Βήμα 5

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το σχοινόπρασο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μια βαθιά πιατέλα πλάι σε ένα ψητό κατσικάκι ή στη γαλοπούλα μας.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Φωτογραφία: Studio M.com