Ratatouille_220829_0108
clock icon
1:30'

Ρατατούιγ λαχανικών ως εναλλακτικό συνοδευτικό

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6 (ως συνοδευτικό)
  • ½ μεγάλη γλυκοπατάτα κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
  • ½ μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κολοκύθι, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε κυβάκια
  • ½ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
  • 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
  • 2 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη) κομμένες σε τετράγωνα 2-3 εκ.
  • 15 ντοματίνια βελανίδια, ολόκληρα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 70 ml λευκό κρασί
  • 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας σας)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Προαιρετικά: 1-2 καυτερές πιπεριές

Όταν θέλουμε ένα εναλλακτικό συνοδευτικό για πιάτα κρεατικών ή ψαρικών, χωρίς τις κλασικές πατάτες για λόγους χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή απλά για εναλλακτική πανδαισία γεύσεων, το πιάτο της συνταγής είναι μια εξαιρετική πρόταση όλες τις εποχές του χρόνου. Το ονομάζουμε ρατατούιγ έτσι για σκέρτσο, θα μπορούσαμε να το πούμε και τουρλού ή μπριάμ.

Ετοιμάστε τα υλικά: Καθαρίστε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα και κόψτε τα σε ροδέλες και στη συνέχεια σε κύβους. Κόψτε επίσης σε ροδέλες και κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τις πιπεριές σε κομμάτια, το πράσο σε ροδέλες, το κουνουπίδι σε μπουκέτα και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

Ετοιμάστε το ρατατούιγ: Βάλτε τα κομμένα υλικά το ένα μετά το άλλο στο ταψί σας. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε το κρασί και τελευταίο το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μια κουτάλα.

Ψήστε το ρατατούιγ: Βάλτε το ταψί με το ρατατούιγ στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα. Μετά από 30’ περίπου ανοίξτε και ανακατέψτε τα λαχανικά και πάλι περίπου στη 1 ώρα ξανανακατέψτε. Αφήστε περίπου 15’ ακόμη (ανάλογα και με τον φούρνο σας) και αν θέλετε, το τελευταίο 10’λεπτο βάλτε γκριλ ή συνδυασμό γκριλ με αέρα για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε το έτοιμο ρατατούιγ απ’ το φούρνο και αφήστε τουλάχιστον ένα 5 λεπτο να πέσει η θερμοκρασία μέχρι να σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Αν και κάλλιστα τρώγεται και ως γεύμα μόνο του, το συγκεκριμένο ρατατούιγ προορίζεται εξαρχής για υγιεινό και ελαφρύ συνοδευτικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σχεδιασμένο ειδικά για ανθρώπους με διαβήτη ή όσους κάνουν δίαιτα σε υδατάνθρακες, αλλά δεν θέλουν να συμβιβαστούν γευστικά. Ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ψητά ψάρια, κρεατικά ή πουλερικά, όπου γευστικά και εμφανισιακά κλέβει την παράσταση στο πιάτο!

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάστε τα υλικά: Καθαρίστε τη γλυκοπατάτα και τη σελινόριζα και κόψτε τα σε ροδέλες και στη συνέχεια σε κύβους. Κόψτε επίσης σε ροδέλες και κύβους τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, τις πιπεριές σε κομμάτια, το πράσο σε ροδέλες, το κουνουπίδι σε μπουκέτα και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Βάλτε τον φούρνο σας να προθερμανθεί στους 180°C με αέρα.

Βήμα 2

Ετοιμάστε το ρατατούιγ: Βάλτε τα κομμένα υλικά το ένα μετά το άλλο στο ταψί σας. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε το κρασί και τελευταίο το ελαιόλαδο και ανακατέψτε με μια κουτάλα.

Βήμα 3

Ψήστε το ρατατούιγ: Βάλτε το ταψί με το ρατατούιγ στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C με αέρα. Μετά από 30’ περίπου ανοίξτε και ανακατέψτε τα λαχανικά και πάλι περίπου στη 1 ώρα ξανανακατέψτε. Αφήστε περίπου 15’ ακόμη (ανάλογα και με τον φούρνο σας) και αν θέλετε, το τελευταίο 10’λεπτο βάλτε γκριλ ή συνδυασμό γκριλ με αέρα για να πάρουν χρώμα. Βγάλτε το έτοιμο ρατατούιγ απ’ το φούρνο και αφήστε τουλάχιστον ένα 5 λεπτο να πέσει η θερμοκρασία μέχρι να σερβίρετε.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Αν και κάλλιστα τρώγεται και ως γεύμα μόνο του, το συγκεκριμένο ρατατούιγ προορίζεται εξαρχής για υγιεινό και ελαφρύ συνοδευτικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σχεδιασμένο ειδικά για ανθρώπους με διαβήτη ή όσους κάνουν δίαιτα σε υδατάνθρακες, αλλά δεν θέλουν να συμβιβαστούν γευστικά. Ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ψητά ψάρια, κρεατικά ή πουλερικά, όπου γευστικά και εμφανισιακά κλέβει την παράσταση στο πιάτο!