rolakia_lemoni
clock icon
2:0'

Ρολά γεμιστά με κρέμα λεμονιού

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για τη ζύμη

  • 120 ml γάλα, χλιαρό
  • 5 γρ. μαγιά στιγμής ή 15 μαγιά νωπή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 350 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
  • 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 1½ κουτ. σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κακουλέ, προαιρετικά
  • Για την κρέμα λεμονιού

  • 100 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 1 κρόκο και ένα μικρό ολόκληρο αυγό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1 λοβό βανίλιας, τα σποράκια ή 2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 40 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Ξεχάστε τα pancakes με σοκολάτα, που σερβίρονται στα τυπικά brunch και ετοιμάστε τα πιο υπέροχα και τρυφερά ρολά με κρέμα λεμόνι, μια συνταγή που υπόσχεται απόλαυση και γεύση λεμονιού στο μέγιστο!

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, το αυγό και ζυμώνουμε για 3΄ σε ζυμωτήριο, ενώ στο χέρι περίπου 5΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40΄.

Λεμονόκρεμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην κρέμα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Γέμιση: Ανακατεύουμε σε μπολάκι όλα τα υλικά της γέμισης.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ανοίγουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί περίπου 50 εκ., τοποθετούμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τα χέρια μας ή με πλάστη. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και 3 κουτ. σούπας λεμονόκρεμα.

Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 9 ρολά, τα οποία φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, όπου μπορούμε να έχουμε στρώσει το αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να μην τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν.

Ψήνουμε για 30΄-35΄ στους 175°C, στη χαμηλότερη σχάρα στις αντιστάσεις. Μόλις βγάλουμε τα ζεστά ρολά από τον φούρνο αλείφουμε με αρκετή λεμονόκρεμα. Σερβίρουμε τα ρολά με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και διαλύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι και αφήνουμε για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο, το αυγό και ζυμώνουμε για 3΄ σε ζυμωτήριο, ενώ στο χέρι περίπου 5΄. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40΄.

Βήμα 2

Λεμονόκρεμα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και αποσύρουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην κρέμα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3

Γέμιση: Ανακατεύουμε σε μπολάκι όλα τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Ανοίγουμε στον πάγκο αντικολλητικό χαρτί περίπου 50 εκ., τοποθετούμε επάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα με τα χέρια μας ή με πλάστη. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια και 3 κουτ. σούπας λεμονόκρεμα.

Βήμα 5

Τυλίγουμε σε ρολό και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 9 ρολά, τα οποία φροντίζουμε να έχουν το ίδιο πάχος. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα ταψί, όπου μπορούμε να έχουμε στρώσει το αντικολλητικό χαρτί φροντίζοντας να μην τα στριμώξουμε γιατί θα φουσκώσουν.

Βήμα 6

Ψήνουμε για 30΄-35΄ στους 175°C, στη χαμηλότερη σχάρα στις αντιστάσεις. Μόλις βγάλουμε τα ζεστά ρολά από τον φούρνο αλείφουμε με αρκετή λεμονόκρεμα. Σερβίρουμε τα ρολά με την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη