rovitsa_mikri
clock icon
40'

Ροβίτσα με μαραθόριζα και τζίντζερ

Υλικά

  • Μερίδες: 3-4
  • 300γρ. ροβίτσα
  • 1 μαραθόριζα
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 60ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, τριμμένο
  • 1 καρότο, χοντροτριμμένο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου, καυτό
  • 40γρ. τζίντζερ φρέσκο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μαγειρεύουμε αυτό το ιδιαίτερα νόστιμο όσπριο, που δεν θέλει πολύ μούλιασμα, με το ξεχωριστό άρωμα της μαραθόριζας και την πιπεράτη γεύση του τζίντζερ.

Μουλιάζουμε τη ροβίτσα σε νερό για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να την καλύπτει και μόλις πάρει βράση τη βράζουμε για 4΄-5΄. Τη σουρώνουμε. Κόβουμε τη μαραθόριζα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ψιλές ροδέλες. Από τα φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε και τα πράσινα φύλλα.

Σε μία χύτρα ταχύτητος ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μαραθόριζα με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον τριμμένο μαραθόσπορο για 2΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ροβίτσα και το καρότο και κατόπιν τον καυτό ζωμό. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, κλείνουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς αρκετά και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄ ή μέχρι να μαλακώσει το όσπριο.

Όταν είναι έτοιμο, τρίβουμε το τζίντζερ σε πολύ ψιλό τρίφτη και το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τον χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφού πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τη ροβίτσα σε νερό για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να την καλύπτει και μόλις πάρει βράση τη βράζουμε για 4΄-5΄. Τη σουρώνουμε. Κόβουμε τη μαραθόριζα και το φρέσκο κρεμμυδάκι σε ψιλές ροδέλες. Από τα φρέσκα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε και τα πράσινα φύλλα.

Βήμα 2

Σε μία χύτρα ταχύτητος ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη μαραθόριζα με το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον τριμμένο μαραθόσπορο για 2΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ροβίτσα και το καρότο και κατόπιν τον καυτό ζωμό. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, κλείνουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς αρκετά και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄ ή μέχρι να μαλακώσει το όσπριο.

Βήμα 3

Όταν είναι έτοιμο, τρίβουμε το τζίντζερ σε πολύ ψιλό τρίφτη και το προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τον χυμό του λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφού πάρει μια-δυο βράσεις ακόμη, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M