Ampelofasoula_anoigma
clock icon
30'

Σαλάτα με αμπελοφάσουλα, ντομάτα, παξιμάδια χαρουπιού και τσαλαφούτι

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα και πλυμένα
  • 2-3 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 2 φυλλαράκια δυόσμο
  • 2 μέτριες σφιχτές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαύρο σουσάμι, προαιρετικά
  • 6-8 παξιμαδάκια χαρουπιού
  • 2 κουτ. σούπας τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • αλάτι

Φτιάχνουμε γευστική και θρεπτική σαλάτα από αμπελοφάσουλα με γλυκόξινο dressing για να συνοδεύσουμε το πιάτο μας στο καλοκαιρινό τραπέζι.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα αμπελοφάσουλα μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και αμέσως τα τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 5’.

Ετοιμάζουμε το dressing σε μπολάκι ανακατεύοντας το βαλσαμικό ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον δυόσμο. Κατόπιν στραγγίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το μισό σουσάμι, περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από το dressing, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Σε δύο πιάτα μοιράζουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τα παξιμάδια, το τσαλαφούτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing. Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρώς δροσερή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα αμπελοφάσουλα μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε και αμέσως τα τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 5’.

Βήμα 2

Ετοιμάζουμε το dressing σε μπολάκι ανακατεύοντας το βαλσαμικό ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και τον δυόσμο. Κατόπιν στραγγίζουμε πολύ καλά τα φασολάκια, τα βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το μισό σουσάμι, περιχύνουμε με 3-4 κουτ. σούπας από το dressing, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Σε δύο πιάτα μοιράζουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τα παξιμάδια, το τσαλαφούτι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο dressing. Η σαλάτα σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή ελαφρώς δροσερή.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM