salata_glykoksino_kotopoulo_small
clock icon
15'

Σαλάτα με γλυκόξινο κοτόπουλο και ανανά

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλου, ψημένα, χωρίς δέρμα και κόκαλα, ή ανάλογο ψαχνό
  • 100 γρ. ανανά, σε κύβους
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό μαρούλι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 αγγουριού, κομμένο στη μέση κατά μήκος, σε φέτες, χωρίς σπόρους
  • 1 χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, κομμένο
  • μαύρο σουσάμι για το σερβίρισμα, προαιρετικά
  • Για το dressing

  • 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο από ψημένο σουσάμι
  • χυμό από λάιμ ή 1/2 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι, ελαφρώς ζεσταμένο, ρευστό
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • αλάτι

Tips

  • Ένα από τα βασικά υλικά της ασιατικής κουζίνας, το σησαµέλαιο, παράγεται από καβουρδισµένους σπόρους σουσαµιού και έχει σκούρο καφέ χρώµα (σε αντίθεση µε το ελληνικό που παρασκευάζεται από άψητο σουσάµι, γι’ αυτό και έχει ανοιχτό χρώµα). Έχει έντονα καβουρδισµένη γεύση και στην αγορά κυκλοφορεί από 100% καθαρό (το οποίο είναι εξαιρετικά έντονο και χρειάζεται µόνο λίγες σταγόνες) µέχρι και πρόσµειξη µε άλλα έλαια που το κάνουν πιο ελαφρύ. Από τις πιο τυπικές µορφές που κυκλοφορούν στα σούπερ µάρκετ, στα ράφια µε ασιατικά προϊόντα, είναι αυτό µε περιεκτικότητα 30% σε σησαµέλαιο.

Το κοτόπουλο παίρνει αρώματα και γίνεται ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, με πολλή γεύση και λίγες θερμίδες, δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε αυτή την εποχή.

Dressing: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά και αλατίζουμε ανάλογα.

Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα εκτός από τον κόλιανδρο, περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με μαύρο σουσάμι.

Φωτογραφία: Sean Calitz, Mike English

Διαδικασία

Βήμα 1

Dressing: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά και αλατίζουμε ανάλογα.

Βήμα 2

Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα εκτός από τον κόλιανδρο, περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας αν θέλουμε με μαύρο σουσάμι.

Φωτογραφία: Sean Calitz, Mike English