vides_mprokolo_anoigma
clock icon
35'

Σαλάτα βίδες με μπρόκολο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. ζυμαρικά βίδες (Fusilli)
  • 1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε ανθούς
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 – 1 ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 70 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Η σαλάτα είναι απλή ως σύνθεση, με το μπρόκολο σαν ήρωα και τις βίδες σαν γκεστ σταρ, που λόγω σχήματος παίρνουν πάνω τους το λαδολέμονο και τα αρωματικά που κολλάνε πάνω και έτσι τα μεταφέρουν σε κάθε μπουκιά.

Προετοιμάστε τα υλικά: Κόψτε το μπρόκολο σε ανθούς, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα.

Βράστε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 τουλάχιστον λίτρα νερό που βράζει, ρίξτε μια γερή κουταλιά χoντρό αλάτι και στη συνέχεια τα Fusilli. Ανακατέψτε καλά στην αρχή μερικές φορές και αφήστε τα να βράσουν ένα λεπτό παραπάνω απ’ τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού αλντέντε (συνήθως 11’ +1’ = 12’ βράσιμο), μια και εδώ έχουμε να κάνουμε με κρύα σαλάτα και θέλουμε το ζυμαρικό λίγο πιο μαλακό.

Στη συνέχεια θα τα σουρώσετε και θα κάνετε κάτι που ποτέ δεν κάνουμε στα ζυμαρικά που τρώμε ζεστά, θα τα βάλετε για 1-2’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να ξεπλυθούν απ’ το άμυλο και να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μπασίνα (μπολ) να ανακατευτούν με τα άλλα υλικά.

Βράζετε το μπρόκολο: Παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών σε μια άλλη πιο μικρή κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι και τους ανθούς του μπρόκολου. Θα χρειαστούν περίπου 8’ βράσιμο για να είναι μαλακοί, όσο πρέπει.

Δοκιμάστε στα 8’ και εφόσον είναι επαρκώς μαλακά αλλά και σφριγηλά, τα σουρώνετε και τα ξεβγάζετε για 1’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να κρυώσουν και να σταματήσουν να μαλακώνουν απ’ τη θερμότητα που συγκρατούν.

Συνθέτετε τη σαλάτα: Προσθέτετε στη μπασίνα με τις βίδες το μπρόκολο και στη συνέχεια, ένα –ένα τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμυδάκια, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, πολτοποιημένο σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να πάνε όλα παντού. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε λεμόνι ή αλάτι αν χρειαστεί.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε σε σαλατιέρα τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα αναζωογονώντας την με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Η σαλάτα αυτή λειτουργεί ως ένα ωραίο ορεκτικό ή ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, ειδικά το καλοκαίρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάστε τα υλικά: Κόψτε το μπρόκολο σε ανθούς, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τον μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα.

Βήμα 2

Βράστε τα ζυμαρικά: Σε μεγάλη κατσαρόλα με 4 τουλάχιστον λίτρα νερό που βράζει, ρίξτε μια γερή κουταλιά χoντρό αλάτι και στη συνέχεια τα Fusilli. Ανακατέψτε καλά στην αρχή μερικές φορές και αφήστε τα να βράσουν ένα λεπτό παραπάνω απ’ τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού αλντέντε (συνήθως 11’ +1’ = 12’ βράσιμο), μια και εδώ έχουμε να κάνουμε με κρύα σαλάτα και θέλουμε το ζυμαρικό λίγο πιο μαλακό.

Στη συνέχεια θα τα σουρώσετε και θα κάνετε κάτι που ποτέ δεν κάνουμε στα ζυμαρικά που τρώμε ζεστά, θα τα βάλετε για 1-2’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να ξεπλυθούν απ’ το άμυλο και να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μπασίνα (μπολ) να ανακατευτούν με τα άλλα υλικά.

Βήμα 3

Βράζετε το μπρόκολο: Παράλληλα με το βράσιμο των ζυμαρικών σε μια άλλη πιο μικρή κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι και τους ανθούς του μπρόκολου. Θα χρειαστούν περίπου 8’ βράσιμο για να είναι μαλακοί, όσο πρέπει.

Δοκιμάστε στα 8’ και εφόσον είναι επαρκώς μαλακά αλλά και σφριγηλά, τα σουρώνετε και τα ξεβγάζετε για 1’ κάτω από τρεχούμενο νερό, να κρυώσουν και να σταματήσουν να μαλακώνουν απ’ τη θερμότητα που συγκρατούν.

Βήμα 4

Συνθέτετε τη σαλάτα: Προσθέτετε στη μπασίνα με τις βίδες το μπρόκολο και στη συνέχεια, ένα –ένα τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμυδάκια, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, πολτοποιημένο σκόρδο, λεμόνι, ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να πάνε όλα παντού. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε λεμόνι ή αλάτι αν χρειαστεί.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Σερβίρετε σε σαλατιέρα τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα αναζωογονώντας την με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο. Η σαλάτα αυτή λειτουργεί ως ένα ωραίο ορεκτικό ή ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, ειδικά το καλοκαίρι.