sardelles_ambelofyllo_anoigma
clock icon
45'

Σαρδέλες ψητές σε αμπελόφυλλο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 8 σαρδέλες φιλεταρισμένες (πεταλούδα, χωρίς κεφάλι και ραχοκοκαλιά)
  • 3-4 ψιλά φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 16 μικρά μπουκετάκια από άγριο μάραθο (ή άνηθο)
  • 16 μεσαία/μεγάλα αμπελόφυλλα, ζεματισμένα
  • 2 λεμόνια, κομμένα
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ανθό αλατιού (Αφρίνα)

Ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και νοστιμιά με σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο! Με ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρή υπόσταση της σαρδέλας και την υπόξινη φινέτσα του αμπελόφυλλου, που ενισχύεται εδώ απ’ τη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και τον παιχνιδιάρικο μάραθο που μπαίνουν στη γέμιση.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα: Σε μικρό κατσαρόλι βάζετε νερό να βράσει και αφού κοχλάσει ρίχνετε 8-10 αμπελόφυλλα και μετά από 20” που φαίνεται να έχουν πάρει χρώμα προς το πιο καφέ, τα γυρνάτε απ’ την άλλη για άλλα 10” περίπου. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και βάζετε τα επόμενα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ώστε να τυλίγονται εύκολα. Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα περνάτε από λίγο κρύο νερό.

Καθαρίζετε τις σαρδέλες: Αν δε σας καθάρισε τις σαρδέλες το ιχθυοπωλείο, πρώτα τις ξελεπίζετε, μετά κόβετε κεφάλι και πετάτε τα έντερα και τέλος ανοίγετε και αφαιρείτε το κεντρικό κόκκαλο της σπονδυλικής στήλης ώστε να βγούνε τα δύο φιλέτα ενωμένα στην ουρά.

Τυλίγετε τις σαρδέλες: Ανοίγετε ένα αμπελόφυλλο. Ακουμπάτε πάνω τη σαρδέλα ανοιχτή. Πάνω της ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα μπουκετάκι μάραθο, λίγο ανθό αλατιού και στάζετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Τυλίγετε απ’ την ουρά γύρω-γύρω το αμπελόφυλλο ώστε να δημιουργήσει ένα στενό χωνάκι κολλητό πάνω στο περιεχόμενο.

Ψήνετε τις σαρδέλες: Πριν ψήσετε τις τυλιγμένες σαρδέλες θα τις περάσετε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ένα πινέλο.

Στα κάρβουνα/σχάρα: Αν τις ψήσετε στη σχάρα, φροντίστε να μην έχει η θράκα πολύ ένταση ή να είναι η σχάρα πολύ χαμηλά (σε κλειστό BBQ μιλάμε για 200° C). Θα τις ακουμπήσετε με τη λαβίδα πάνω σε καυτή και καθαρή σχάρα και σε 5’ θα τις γυρίσετε απ’ την άλλη και στα επόμενα 3’ θα τις αφαιρέσετε στη πιατέλα.

Στον φούρνο: Αν τις ψήσετε σε κανονικό ηλεκτρικό φούρνο, προτιμήστε αέρα και πάνω αντίσταση ρυθμισμένα στους 200°C, και το ταψί σε ψηλό ράφι για 8’ - 10’ κατά μέγιστο, χωρίς γύρισμα.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε μόλις βγουν, με λίγο λεμονάκι ή/και έξτρα ελαιόλαδο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα: Σε μικρό κατσαρόλι βάζετε νερό να βράσει και αφού κοχλάσει ρίχνετε 8-10 αμπελόφυλλα και μετά από 20” που φαίνεται να έχουν πάρει χρώμα προς το πιο καφέ, τα γυρνάτε απ’ την άλλη για άλλα 10” περίπου. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και βάζετε τα επόμενα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ώστε να τυλίγονται εύκολα. Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα περνάτε από λίγο κρύο νερό.

Βήμα 2

Καθαρίζετε τις σαρδέλες: Αν δε σας καθάρισε τις σαρδέλες το ιχθυοπωλείο, πρώτα τις ξελεπίζετε, μετά κόβετε κεφάλι και πετάτε τα έντερα και τέλος ανοίγετε και αφαιρείτε το κεντρικό κόκκαλο της σπονδυλικής στήλης ώστε να βγούνε τα δύο φιλέτα ενωμένα στην ουρά.

Βήμα 3

Τυλίγετε τις σαρδέλες: Ανοίγετε ένα αμπελόφυλλο. Ακουμπάτε πάνω τη σαρδέλα ανοιχτή. Πάνω της ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα μπουκετάκι μάραθο, λίγο ανθό αλατιού και στάζετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Τυλίγετε απ’ την ουρά γύρω-γύρω το αμπελόφυλλο ώστε να δημιουργήσει ένα στενό χωνάκι κολλητό πάνω στο περιεχόμενο.

Βήμα 4

Ψήνετε τις σαρδέλες: Πριν ψήσετε τις τυλιγμένες σαρδέλες θα τις περάσετε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ένα πινέλο.

Στα κάρβουνα/σχάρα: Αν τις ψήσετε στη σχάρα, φροντίστε να μην έχει η θράκα πολύ ένταση ή να είναι η σχάρα πολύ χαμηλά (σε κλειστό BBQ μιλάμε για 200° C). Θα τις ακουμπήσετε με τη λαβίδα πάνω σε καυτή και καθαρή σχάρα και σε 5’ θα τις γυρίσετε απ’ την άλλη και στα επόμενα 3’ θα τις αφαιρέσετε στη πιατέλα.

Στον φούρνο: Αν τις ψήσετε σε κανονικό ηλεκτρικό φούρνο, προτιμήστε αέρα και πάνω αντίσταση ρυθμισμένα στους 200°C, και το ταψί σε ψηλό ράφι για 8’ - 10’ κατά μέγιστο, χωρίς γύρισμα.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Σερβίρετε μόλις βγουν, με λίγο λεμονάκι ή/και έξτρα ελαιόλαδο.