SCALLOPINE_anoigma
clock icon
35'

Σκαλοπίνε αλ λιμόνε

Υλικά

    Μερίδες: 4-6

  • 10-12 λεπτά μπριζολάκια χοιρινά χωρίς κόκαλο
  • 1 ζουμερό λεμόνι: χυμό και ξύσμα
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. + 30 γρ. βούτυρο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Μια αγαπημένη Ιταλική καθημερινή συνταγή που με 10 λεπτά μαγειρικής δημιουργεί ένα απίθανα νόστιμο αποτέλεσμα με ελάχιστα βασικά υλικά, με βάση τα λεπτά κομμένα χοιρινά μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο.

Αλεύρωμα: Βάζετε αλατοπίπερο στο αλεύρι και αλευρώνετε τα σκαλοπίνια (μπριζολάκια).

Σοτάρισμα: Σε σχετικά δυνατή ένταση, ρίχνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και τα 30 γρ. βούτυρο για 1-2 λεπτά να πάρουν θερμοκρασία και βάζετε την πρώτη δόση απ’ τα μπριζολάκια να πάρουν χρώμα. Τα γυρνάτε ανά λεπτό περίπου. Όταν έχουν πάρει χρώμα κι’ απ’ τις δύο πλευρές τα βάζετε σε μια πιατέλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μέχρι να ολοκληρώσετε.

Προσοχή: Δεν τα στριμώχνετε ποτέ στο τηγάνι, βάζετε μόνο όσα χωράνε άνετα.

Σάλτσα: Στο τηγάνι προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το λεμόνι, το ξύσμα και τα υπόλοιπα 30 γρ. βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να δείξει ότι αρχίζει να πήζει ελαφρά (σε 2’ περίπου).

Ολοκλήρωση: Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε τα σκαλοπίνια πίσω στο τηγάνι και τα ανακατεύετε να πάρουν τη σάλτσα πάνω τους.

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλεύρωμα: Βάζετε αλατοπίπερο στο αλεύρι και αλευρώνετε τα σκαλοπίνια (μπριζολάκια).

Βήμα 2

Σοτάρισμα: Σε σχετικά δυνατή ένταση, ρίχνετε σε μεγάλο τηγάνι το λάδι και τα 30 γρ. βούτυρο για 1-2 λεπτά να πάρουν θερμοκρασία και βάζετε την πρώτη δόση απ’ τα μπριζολάκια να πάρουν χρώμα. Τα γυρνάτε ανά λεπτό περίπου. Όταν έχουν πάρει χρώμα κι’ απ’ τις δύο πλευρές τα βάζετε σε μια πιατέλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα μέχρι να ολοκληρώσετε.

Προσοχή: Δεν τα στριμώχνετε ποτέ στο τηγάνι, βάζετε μόνο όσα χωράνε άνετα.

Βήμα 3

Σάλτσα: Στο τηγάνι προσθέτετε το κρασί και ανακατεύετε. Στη συνέχεια προσθέτετε το λεμόνι, το ξύσμα και τα υπόλοιπα 30 γρ. βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι η σάλτσα να δείξει ότι αρχίζει να πήζει ελαφρά (σε 2’ περίπου).

Βήμα 4

Ολοκλήρωση: Σβήνετε το μάτι, προσθέτετε τα σκαλοπίνια πίσω στο τηγάνι και τα ανακατεύετε να πάρουν τη σάλτσα πάνω τους.