soupa glukopatata kolokytha
clock icon
50'

Σούπα αυγολέμονο με γλυκοπατάτες, κολοκύθα και σέλινο

Υλικά

  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 200 γρ. κολοκύθα
  • 5 κλωνάρια σέλινο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά, μέτρια
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Όταν οι γλυκοπάτάτες συνδυάζονται με την κολοκύθα, το γευστικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό! Μια εύκολη σούπα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα μας τα λαχανικά. Κόβουμε σε μικρούς κύβους τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, το σέλινο σε μικρές ροδέλες και το κρεμμύδι σε φέτες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών. Έπειτα ρίχνουμε όλα μας τα λαχανικά μέσα μαζί με τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ δυνατά με έναν αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζεστό ζωμό από τη σούπα χτυπώντας διαρκώς για να παστεριωθεί το αυγό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλες 3 κουτάλες ζωμό από την κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά για 3΄-4΄, ίσα μέχρι να κοχλάσει ελαφρά. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα ή μπολ συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί αν θέλουμε.

Styling: K. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα μας τα λαχανικά. Κόβουμε σε μικρούς κύβους τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα, το σέλινο σε μικρές ροδέλες και το κρεμμύδι σε φέτες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών. Έπειτα ρίχνουμε όλα μας τα λαχανικά μέσα μαζί με τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ δυνατά με έναν αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε 1 κουτάλα ζεστό ζωμό από τη σούπα χτυπώντας διαρκώς για να παστεριωθεί το αυγό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με άλλες 3 κουτάλες ζωμό από την κατσαρόλα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε ξανά σε χαμηλή φωτιά για 3΄-4΄, ίσα μέχρι να κοχλάσει ελαφρά. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα ή μπολ συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί αν θέλουμε.

Styling: K. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M