soupies_spanaki

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες
  • 2 κιλά λευκά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
  • 1 φλιτζ. λευκό κρασί
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ ή 2 ντομάτες τριμμένες (στην εποχή τους)
  • 1 κιλό σπανάκι, σε κομμάτια
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε σουπιές με σπανάκι με την αγιορείτικη λογική, που δεν είναι περίπλοκη, αλλά απόλυτα γευστική.

Κόβουμε τις σουπιές σε χοντρές λωρίδες και τα κεφάλια στη μέση. Τα αφήνουμε σε ένα μπολ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και αχνίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το σκόρδο και το πράσο για 3΄-4΄ μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις σοτάρουμε για 1΄. Τις σβήνουμε με το κρασί και τις αφήνουμε να αχνιστούν.

Προσθέτουμε την ντομάτα και μετά το σπανάκι και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Λίγο προτού σερβίρουμε περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν θέλουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση, food styling: Μάκης Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M.GR

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε τις σουπιές σε χοντρές λωρίδες και τα κεφάλια στη μέση. Τα αφήνουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και αχνίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το σκόρδο και το πράσο για 3΄-4΄ μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τις σουπιές και τις σοτάρουμε για 1΄. Τις σβήνουμε με το κρασί και τις αφήνουμε να αχνιστούν.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την ντομάτα και μετά το σπανάκι και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Βήμα 4

Λίγο προτού σερβίρουμε περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο αν θέλουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση, food styling: Μάκης Μπουροδήμος, Φωτογραφία: Studio M.GR