SPANAKOPRASOPITA150311_pita_0160

Υλικά

    Για μια πίτα 12 τεμαχίων

  • 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
  • 2 κιλό φρέσκο σπανάκι
  • 3 μεγάλα πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 κ.γ. ξερός τριμμένος δυόσμος
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο για τη γέμιση + 40ml για τα φύλλα
  • 500 γρ. ανθότυρο ή μανούρι, τριμμένο στο χέρι
  • 2 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 70 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ.γ. παπαρουνόσπορο
  • 100 γρ. βούτυρο

Μέχρι και η σπανακόπιτα χρειάζεται το πράσο της για να ισορροπήσει τη μεταλλικότητα του σπανακιού με γλύκα και έξτρα νοστιμιά. Εδώ έχουμε διαλέξει σαν τυρί, ανθότυρο ή μανούρι, για να είναι πιο λεπτές οι γεύσεις, αλλά κάλλιστα γίνεται και με φέτα που είναι πιο αυθάδης γευστικά.

Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.  Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε τα 40ml λαδιού και τα ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το σπανάκι και 50ml νερού, και το σοτάρετε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αχνιστεί και να μαραθεί. Το αφαιρείτε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι, βάζετε και το πράσο να σοταριστεί και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεται κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.

 

Σβήνετε το μάτι, ενσωματώνετε και το σπανάκι στο μίγμα και ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.

Στην κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί. . Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.

Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες.

Πασπαλίζετε από πάνω με παπαρουνόσπορο και χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180°C. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Όταν είναι έτοιμη η πίτα πρέπει να βγει απ’ τον φούρνο και να περιμένετε τουλάχιστον 20’ να πέσει η θερμοκρασία της, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι πολύ καυτή.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Βγάζετε το φύλλο απ’ τη κατάψυξη 2 ώρες πριν αρχίσετε τις ετοιμασίες για την πίτα. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμυδάκια και άνηθο.  Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζετε τα 40ml λαδιού και τα ζεσταίνετε σε μεσαία φωτιά. Ρίχνετε το σπανάκι και 50ml νερού, και το σοτάρετε για 10 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να αχνιστεί και να μαραθεί. Το αφαιρείτε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Στο ίδιο τηγάνι, βάζετε και το πράσο να σοταριστεί και ανακατεύετε. Σταδιακά προσθέτετε τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύεται κάθε τόσο για 10 συνολικά λεπτά, μέχρι όλο το μίγμα να είναι ενιαίο και χωρίς υγρά.

 

Βήμα 3

Σβήνετε το μάτι, ενσωματώνετε και το σπανάκι στο μίγμα και ανακατεύετε. Προσθέτετε στη συνέχεια το τριμμένο τυρί, ανακατεύετε καλά να πάει παντού και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 30’ πριν το βάλετε στη πίτα, γιατί αλλιώς θα πανιάσουν τα κάτω φύλλα και δεν θα ψηθούν ποτέ σωστά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο ταψί ρίχνετε λίγο λάδι, το αλείφετε σε όλο τον πάτο και στα τοιχώματα και τοποθετείτε το πρώτο φύλλο στο κέντρο. Το λαδώνετε ελαφρά από πάνω και τοποθετείτε το δεύτερο που επίσης λαδώνετε και το τρίτο που θα υποδεχτεί τη γέμιση αλάδωτο.

Βήμα 5

Στην κρύα πλέον γέμιση σπάτε μέσα τα δυο αυγά, προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης για να απορροφήσουν υγρά και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τη γέμιση στο ταψί. . Με μια σπάτουλα ισιώνετε τη γέμιση στο ταψί και από πάνω της προσθέτετε ένα φύλλο, το οποίο και λαδώνετε. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα 4 φύλλα θα τα τοποθετήσετε σαν σουρωμένες κουρτίνες πάνω στο προηγούμενο φύλλο. Κάθε φύλλο θα το σουρώσετε τόσο ώστε να πιάσει το ¼ του μήκους του ταψιού, οπότε με τα 4 φύλλα θα καλύψετε πλήρως την επιφάνεια. Το άπλωμα αυτό γίνεται έτσι ώστε να υπάρξουν κενά με αέρα και μεγάλες επιφάνειες που θα ψηθούν πολύ τραγανές στον φούρνο.

Βήμα 6

Έχετε ως εναλλακτική να περάστε τα πάνω φύλλα με αυγό ή γάλα, αλλά τα πολύ σουρωμένα φύλλα γίνονται πολύ πιο τραγανά με βούτυρο. Οπότε, λιώνετε το βούτυρο, το περιχύνετε κατά μήκος και πλάτος του ταψιού και με πινέλο καλύπτετε όλες τις ορατές επιφάνειες.

Βήμα 7

Πασπαλίζετε από πάνω με παπαρουνόσπορο και χαράζετε τα κομμάτια της πίτας με μαχαίρι για να μπορούν να κοπούν αλλά και για να δραπετεύει η υγρασία στο ψήσιμο. Βάζετε την πίτα στο φούρνο στους 180°C. Θα ψήσετε την πίτα για περίπου 50’ ως 1 ώρα, ανάλογα πάντα με τον φούρνο. Όταν είναι έτοιμη η πίτα πρέπει να βγει απ’ τον φούρνο και να περιμένετε τουλάχιστον 20’ να πέσει η θερμοκρασία της, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχτεί η νοστιμιά της, που χάνεται αν είναι πολύ καυτή.