SPAGHETTI

ΙΤΑΛΙΑ

clock icon
1:30'

Σπαγγέτι με κεφτεδάκια

Υλικά

  • 2 κουτ. σούπα ε.π .ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα αγγλική
  • 400 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κουτ. σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Για τα κεφτεδάκια:

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο με 10% λίπος
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 30 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη και επιπλέον για το σερβίρισμα

Σε αυτή την συνταγή, η προσθήκη παρμεζάνας θα δώσει περισσότερη γεύση. Πρώτα τηγανίζουμε τους κεφτέδες και μετά μαγειρεύουμε τη σάλτσα στο ίδιο τηγάνι. Στο τέλος ποσάρουμε τους κεφτέδες στη σάλτσα. Αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι όλη η γεύση του κρέατος θα μείνει στη σάλτσα.

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα , τη ρίγανη και αρκετό αλάτι και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι ή με τα χέρια. Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια πλάθουμε 20 κεφτεδάκια, τα βάζουμε σε ταψάκι και μετά στο ψυγείο για 30΄.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι και ροδίζουμε πολύ καλά τους κεφτέδες από όλες τις πλευρές, σε δόσεις. Με μια τρυπητή κουτάλα τους ακουμπάμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μια πρέζα αλάτι για 10΄ σε χαμηλή φωτιά.
Ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το μπούκοβο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 5΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε για 30΄. Χτυπάμε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία. Τη ρίχνουμε ξανά στο ίδιο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και όσο ζουμάκι έχουν βγάλει στο πιάτο και σιγοβράζουμε για 10΄, γυρίζοντάς τους και από την άλλη πλευρά στα 5΄.
Ζυμαρικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε. Το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα όπου έβρασε και το ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα από το τηγάνι. Το μοιράζουμε σε πιάτα μοιράζοντας επιπλέον σάλτσα και κεφτεδάκια σε κάθε πιάτο. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα, αν θέλουμε, και σερβίρουμε
Φωτογραφία: Αnt Duncan

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, την παρμεζάνα , τη ρίγανη και αρκετό αλάτι και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα πιρούνι ή με τα χέρια. Με ελαφρώς βρεγμένα χέρια πλάθουμε 20 κεφτεδάκια, τα βάζουμε σε ταψάκι και μετά στο ψυγείο για 30΄.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας λάδι και ροδίζουμε πολύ καλά τους κεφτέδες από όλες τις πλευρές, σε δόσεις. Με μια τρυπητή κουτάλα τους ακουμπάμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μια πρέζα αλάτι για 10΄ σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το μπούκοβο και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 5΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Σιγοβράζουμε για 30΄. Χτυπάμε τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία. Τη ρίχνουμε ξανά στο ίδιο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τους κεφτέδες και όσο ζουμάκι έχουν βγάλει στο πιάτο και σιγοβράζουμε για 10΄, γυρίζοντάς τους και από την άλλη πλευρά στα 5΄.

Βήμα 4

Ζυμαρικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Το στραγγίζουμε. Το ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα όπου έβρασε και το ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα από το τηγάνι. Το μοιράζουμε σε πιάτα μοιράζοντας επιπλέον σάλτσα και κεφτεδάκια σε κάθε πιάτο. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα, αν θέλουμε, και σερβίρουμε

Φωτογραφία: Αnt Duncan