spaggeti_sardeles_anoigma
clock icon
45'

Σπαγγέτι με σαρδέλες

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 250-300 γρ. σπαγγέτι (ιδανικά χρησιμοποιήστε bucatini)
  • 10-12 σαρδέλες καθαρισμένες από κόκαλα (μόνο τα φιλέτα) και κομμένες σε 3 κομμάτια
  • 4 φιλετάκια αντζούγια
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. ψημένο τρίμμα από ψωμί
  • 30 γρ. άνηθο βρασμένο (ή καλύτερα, μάραθο ή κλωνάρια από φινόκιο)
  • 20 γρ. κουκουνάρι
  • 20 γρ. σταφίδα
  • 1.5 γρ. σαφράν (μια πρέζα) διαλυμένο σε ζεστό νερό
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 3 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 50 ml ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Η πάστα con le sarde (ζυμαρικά με σαρδέλες), είναι παραδοσιακή σιτσιλιάνικη συνταγή που ήταν πάντα μεγάλο σουξέ στα τραπέζια της Μαφίας. Πρόκειται για ένα πραγματικό γευστικό ξάφνιασμα!

Προεργασία: Βράζετε μισό ματσάκι άνηθο (ή μάραθο ή φινόκιο) για 4 λεπτά και κρατάτε το νερό για να βράσετε μέσα τα ζυμαρικά. Παράλληλα τρίβετε χοντρά ψίχουλα από 2 φέτες ψωμί και τα ψήνετε σε ένα ταψάκι στο γκριλ για 3-5 λεπτά να πάρουν χρώμα και υφή φρυγανιάς.

Καθαρίζετε τις σαρδέλες σε φιλέτα και τα κόβετε στα δύο ενώ παράλληλα βάζετε το σαφράν σε ένα σφηνάκι ζεστό νερό να βγάλει αρώματα και χρώμα.

Όταν έχετε ολοκληρώσει την προεργασία και έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, βάζετε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει και ξεκινάτε σπαγγέτι και σάλτσα παράλληλα.

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βάζετε το σπαγγέτι να βράσει σε 4 τουλάχιστον λίτρα νερού, χρησιμοποιώντας η συμπληρώνοντας το νερό που έβρασε μέσα ο άνηθος και προσθέτοντας μια κουταλιά αλάτι.

Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή ένταση, ζεσταίνετε το λάδι και μέσα στο επόμενο λεπτό, ρίχνετε μέσα σταδιακά το κρεμμύδι, τις αντζούγιες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά μετά από κάθε πρόσθεση υλικού.

Αμέσως μετά προσθέστε το κρασί και το σαφράν και τον ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε για δύο λεπτά. Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, προσθέστε 2-3 κουταλιές με την κουτάλα της σούπας, απ’ το νερό όπου βράζουν τα σπαγγέτι.

Στα 3 λεπτά και αφού έχει εξατμιστεί το μισό υγρό περίπου, προσθέστε τις σαρδέλες, ανακατέψτε καλά και σε 2 λεπτά που η σάλτσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πάστα, σβήνετε το μάτι.

Ενώνετε ζυμαρικά και σάλτσα: Όταν τα ζυμαρικά είναι 1 λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού τους, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανάβετε πάλι το μάτι σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε προσεκτικά τα ζυμαρικά με την σάλτσα, για τουλάχιστον ένα λεπτό, να δέσουν πλήρως τα υλικά, προσθέτοντας 1 κουτάλα σούπας, απ’ το βρασμένο νερό των ζυμαρικών, αν δεν το χρησιμοποιήσατε πριν.

Σερβίρισμα: Προσθέτετε από πάνω το φρυγανισμένο τρίμμα ψωμιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Προεργασία: Βράζετε μισό ματσάκι άνηθο (ή μάραθο ή φινόκιο) για 4 λεπτά και κρατάτε το νερό για να βράσετε μέσα τα ζυμαρικά. Παράλληλα τρίβετε χοντρά ψίχουλα από 2 φέτες ψωμί και τα ψήνετε σε ένα ταψάκι στο γκριλ για 3-5 λεπτά να πάρουν χρώμα και υφή φρυγανιάς.

Καθαρίζετε τις σαρδέλες σε φιλέτα και τα κόβετε στα δύο ενώ παράλληλα βάζετε το σαφράν σε ένα σφηνάκι ζεστό νερό να βγάλει αρώματα και χρώμα.

Όταν έχετε ολοκληρώσει την προεργασία και έχετε όλα τα υλικά έτοιμα, βάζετε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει και ξεκινάτε σπαγγέτι και σάλτσα παράλληλα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Βάζετε το σπαγγέτι να βράσει σε 4 τουλάχιστον λίτρα νερού, χρησιμοποιώντας η συμπληρώνοντας το νερό που έβρασε μέσα ο άνηθος και προσθέτοντας μια κουταλιά αλάτι.

Βήμα 3

Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι και δυνατή ένταση, ζεσταίνετε το λάδι και μέσα στο επόμενο λεπτό, ρίχνετε μέσα σταδιακά το κρεμμύδι, τις αντζούγιες, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τον άνηθο και ανακατεύετε καλά μετά από κάθε πρόσθεση υλικού.

Αμέσως μετά προσθέστε το κρασί και το σαφράν και τον ζωμό λαχανικών και ανακατέψτε για δύο λεπτά. Αν δεν έχετε ζωμό λαχανικών, προσθέστε 2-3 κουταλιές με την κουτάλα της σούπας, απ’ το νερό όπου βράζουν τα σπαγγέτι.

Στα 3 λεπτά και αφού έχει εξατμιστεί το μισό υγρό περίπου, προσθέστε τις σαρδέλες, ανακατέψτε καλά και σε 2 λεπτά που η σάλτσα είναι έτοιμη να υποδεχτεί την πάστα, σβήνετε το μάτι.

Βήμα 4

Ενώνετε ζυμαρικά και σάλτσα: Όταν τα ζυμαρικά είναι 1 λεπτό πριν τον κανονικό χρόνο βρασμού τους, τα στραγγίζετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανάβετε πάλι το μάτι σε μεσαία ένταση και ανακατεύετε προσεκτικά τα ζυμαρικά με την σάλτσα, για τουλάχιστον ένα λεπτό, να δέσουν πλήρως τα υλικά, προσθέτοντας 1 κουτάλα σούπας, απ’ το βρασμένο νερό των ζυμαρικών, αν δεν το χρησιμοποιήσατε πριν.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Προσθέτετε από πάνω το φρυγανισμένο τρίμμα ψωμιού και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.