sparaggia-me-ginger-kai-bacon
clock icon
30'

Σπαράγγια με τζίντζερ και μπέικον

Υλικά

  • Μερίδες: 2  
  • 6 φρέσκα πράσινα σπαράγγια, πλυμένα, με κομμένη κατά 3 εκ. περίπου τη βάση τους (μένει μόνον το πιο τρυφερό μέρος)
  • 2 μακριά κομμάτια καπνιστού ,μπείκον
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ περί τα 5 εκ, καθαρισμένο και τριμμένο – στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι  
  • Για τη σάλτσα:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ¼ λεμόνι  
  • Για το σερβίρισμα:

  • χοντρό αλάτι, ανθός
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • julienne από φλούδα λεμονιού γυρισμένα σαν ελατήριο

Μια πολύ απλή και κομψή σύνθεση με σπαράγγια και μπείκον, που δημιουργικά το μπέικον τυλίγεται γύρω τους σαν βραχιόλι, για να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο πρώτο πιάτο.

Προετοιμάζετε το μπέικον: Σε τηγάνι που θα βάλετε σε μέτρια ένταση, τοποθετείτε με διαφορά μισού λεπτού τις δύο φέτες μπέικον. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται βγάζοντας το λίπος τους (1-2 λεπτά, ανάλογα με τις εστίες) χαμηλώνετε λίγο την ένταση και τις γυρίζετε. Ψήνετε αντίστοιχα την άλλη πλευρά τους για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μελί χρώμα και να είναι τα κομμάτια τραγανά (όχι καμένα).

Παίρνετε με πιρούνι το πρώτο κομμάτι μπέικον και το γυρίζετε με προσοχή γύρω από έναν πλάστη ή μικρό ποτήρι ή οτιδήποτε έχει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 3-4 εκ. Το στερεώνετε με οδοντογλυφίδα.Επαναλαμβάνετε για τα επόμενα. Tοποθετείτε το γκρουπ (πλάστης ή άλλο εργαλείο + bacon) πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε τα bacon να στεγνώσουν μέσα στο “καλούπι” και να μείνουν τελικά σαν 2 μεγάλα βραχιόλια.

Ετοιμάζετε τα σπαράγγια και τη σάλτσα: Βράζετε οριζόντια για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό τα σπαράγγια. Τα βγάζετε σε πιάτο κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. Πετάτε από το τηγάνι το λίπος του μπέικον, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε σε μέτρια φωτιά με το λάδι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το τζίντζερ, τα σπαράγγια και 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, παραμένοντας όμως σφιχτά και τραγανά έχοντας γύρω τους κομμάτια από το τζίντζερ που τα συνόδευσε. Aποσύρετε. Τέλος, κάνετε λαδολέμονο ανακατεύοντας σε μπολ το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού.

 

Σύνθεση – σερβίρισμα: Παίρνετε 3 σπαράγγια και τους φοράτε ένα βραχιόλι μπείκον. Eπαναλαμβάνετε το ίδιο για τα άλλα τρία. Τοποθετείτε κάθε γκρουπ σε ζεστό πιάτο. Ρίχνετε από 1 κ.σ. λαδολέμονο σε κάθε πιάτο, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε τις έλικες φλούδας λεμονιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προετοιμάζετε το μπέικον: Σε τηγάνι που θα βάλετε σε μέτρια ένταση, τοποθετείτε με διαφορά μισού λεπτού τις δύο φέτες μπέικον. Μόλις αρχίσουν να τσιγαρίζονται βγάζοντας το λίπος τους (1-2 λεπτά, ανάλογα με τις εστίες) χαμηλώνετε λίγο την ένταση και τις γυρίζετε. Ψήνετε αντίστοιχα την άλλη πλευρά τους για 1-2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μελί χρώμα και να είναι τα κομμάτια τραγανά (όχι καμένα).

Βήμα 2

Παίρνετε με πιρούνι το πρώτο κομμάτι μπέικον και το γυρίζετε με προσοχή γύρω από έναν πλάστη ή μικρό ποτήρι ή οτιδήποτε έχει κυλινδρικό σχήμα διαμέτρου 3-4 εκ. Το στερεώνετε με οδοντογλυφίδα.Επαναλαμβάνετε για τα επόμενα. Tοποθετείτε το γκρουπ (πλάστης ή άλλο εργαλείο + bacon) πάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε τα bacon να στεγνώσουν μέσα στο “καλούπι” και να μείνουν τελικά σαν 2 μεγάλα βραχιόλια.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τα σπαράγγια και τη σάλτσα: Βράζετε οριζόντια για 1 λεπτό σε αλατισμένο νερό τα σπαράγγια. Τα βγάζετε σε πιάτο κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν. Πετάτε από το τηγάνι το λίπος του μπέικον, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε σε μέτρια φωτιά με το λάδι. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε το τζίντζερ, τα σπαράγγια και 2-3 κουταλιές από το νερό που έβρασαν. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, παραμένοντας όμως σφιχτά και τραγανά έχοντας γύρω τους κομμάτια από το τζίντζερ που τα συνόδευσε. Aποσύρετε. Τέλος, κάνετε λαδολέμονο ανακατεύοντας σε μπολ το ελαιόλαδο με τον χυμό λεμονιού.

Βήμα 4

 

Σύνθεση – σερβίρισμα: Παίρνετε 3 σπαράγγια και τους φοράτε ένα βραχιόλι μπείκον. Eπαναλαμβάνετε το ίδιο για τα άλλα τρία. Τοποθετείτε κάθε γκρουπ σε ζεστό πιάτο. Ρίχνετε από 1 κ.σ. λαδολέμονο σε κάθε πιάτο, πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε τις έλικες φλούδας λεμονιού.