patates-me-curry

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
1:10'

«Σπασμένες» τηγανητές πατάτες με κάρυ, γιαούρτι με πίκλες λάιμ και Bombay mix

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες με τη φλούδα
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη κάρυ
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας πίκλες λάιμ
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 4 κουτ. σούπας μελάσα ροδιού
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους από μελάνθιο
  • 1 χούφτα μείγμα Βομβάης (Bombay mix, πικάντικοι ξηροί καρποί σεσακουλάκι που βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ)
  • κόλιανδρο
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • φύλλα μέντας

Tips

  • Ταιριάζουν τέλεια με αυγά!

Οι πίκλες από λάιμ ανακατεμένες με το γιαούρτι δροσίζουν το πιάτο και του δίνουν οξύτητα, εξισορροπώντας την ένταση από το μείγμα μπαχαρικών.

Βράζουμε τις πατάτεςμε τις φλούδες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (τις θέλουμε παραβρασμένες). Θα αρχίσουν να ανοίγουν και να διαλύονται λίγο, αυτό το θέλουμε. Τις βγάζουμε από το νερό και τις στεγνώνουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Αναμειγνύουμε τη σκόνη κάρυ με το αλάτι.
Πολτοποιούμε τις πίκλες λάιμ σε μορφή πουρέ και τις βάζουμε μέσα στο γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό μέχρι το μείγμα να πάρει μια ωραία υγρή μορφή.
Ζεσταίνουμε λάδι σε ύψος 1 εκ. και περιμένουμε μέχρι να κάψει μέσα στο τηγάνι.
Σε ένα πιάτο σπάμε τις πατάτες με τα χέρια μας σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Τις ρίχνουμε στο λάδι και τις τηγανίζουμε για 10’, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας, ώστε να μη μείνει στο τηγάνι το παραμικρό κομματάκι πατάτας. Τις πασπαλίζουμε με το μείγμα αλατιού - κάρυ.
Τις τοποθετούμε σε πιάτο και τις περιχύνουμε με τη μελάσα ροδιού. Παίρνουμε κουταλιές με το γιαούρτι και τις ρίχνουμε άναρχα από πάνω.
Πασπαλίζουμε με τους σπόρους μελάνθιου, το μείγμα Βομβάης, τον κόλιανδρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια από πάνω με λίγα φύλλα μέντας.
Φωτογραφίες: Mowie Kay

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τις πατάτεςμε τις φλούδες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (τις θέλουμε παραβρασμένες). Θα αρχίσουν να ανοίγουν και να διαλύονται λίγο, αυτό το θέλουμε. Τις βγάζουμε από το νερό και τις στεγνώνουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2

Αναμειγνύουμε τη σκόνη κάρυ με το αλάτι.

Βήμα 3

Πολτοποιούμε τις πίκλες λάιμ σε μορφή πουρέ και τις βάζουμε μέσα στο γιαούρτι. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό μέχρι το μείγμα να πάρει μια ωραία υγρή μορφή.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε λάδι σε ύψος 1 εκ. και περιμένουμε μέχρι να κάψει μέσα στο τηγάνι.

Βήμα 5

Σε ένα πιάτο σπάμε τις πατάτες με τα χέρια μας σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Τις ρίχνουμε στο λάδι και τις τηγανίζουμε για 10’, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τις βγάζουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας, ώστε να μη μείνει στο τηγάνι το παραμικρό κομματάκι πατάτας. Τις πασπαλίζουμε με το μείγμα αλατιού - κάρυ.

Βήμα 6

Τις τοποθετούμε σε πιάτο και τις περιχύνουμε με τη μελάσα ροδιού. Παίρνουμε κουταλιές με το γιαούρτι και τις ρίχνουμε άναρχα από πάνω.

Βήμα 7

Πασπαλίζουμε με τους σπόρους μελάνθιου, το μείγμα Βομβάης, τον κόλιανδρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια από πάνω με λίγα φύλλα μέντας.

Βήμα 8

Φωτογραφίες: Mowie Kay