stefani-maregkakia

ΓΛΥΚΑ

clock icon
3:0'

Στεφάνι από μαρεγκάκια με κρέμα σαμπάνια

Υλικά

  • 225 ml ασπράδι αυγού (περίπου από 6 αυγά) ή 1 χάρτινη συσκευασία ασπράδι αυγού από το σούπερ μάρκετ, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
  • 50 ml λικέρ cassis + επιπλέον για τη διακόσμηση
  • βύσσινο γλυκό του κουταλιού
  • ζαχαρωμένα φύλλα μέντας
  • Για την κρέμα σαμπάνιας

  • 300 ml κρέμα γάλακτος παχύρρευστη για ζαχαροπλαστική
  • 150 ml σαμπάνια (ή άλλο αφρώδες κρασί)

Tips

  • Τα ασπράδια των αυγών πρέπει να είναι απαραιτήτως σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χτυπήσουμε, ενώ το μπολ που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι στεγνό και καθαρό, χωρίς υπολείμματα λίπους, αλλιώς δεν θα αφρατέψει η μαρέγκα.

Μια παρασκευή πολύ εντυπωσιακή και 100% γιορτινή! Θα ταιριάζει τέλεια σε κάθε τραπέζι της εορταστικής περιόδου, και όχι μόνο θα μας γλυκάνει, αλλά θα διακοσμήσει και πολύ ευφάνταστα το τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών στο μίξερ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγες λίγες κουταλιές κάθε φορά. Μόλις ενσωματώσουμε όλη τη ζάχαρη χτυπάμε για άλλα 5΄ και κατόπιν ομογενοποιούμε το ξίδι. Θα πάρουμε μια πηχτή, γυαλιστερή μαρέγκα.
Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ένα μεγάλο κουτάλι ή με σπάτουλα πιάνουμε μαρέγκα και τη ρίχνουμε στη λαδόκολλα (να πέφτουν από το κουτάλι σε οβάλ σχήμα) αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.
Ραντίζουμε γρήγορα με λίγο από το λικέρ cassis και ψήνουμε για 5΄. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120οC και ψήνουμε για άλλα 30΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και φαίνονται ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Σβήνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα για 30΄ επιπλέον.
Κρέμα σαμπάνιας: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει μαλακές κορυφές και ενσωματώνουμε μέσα τη σαμπάνια.
Συναρμολόγηση: Ακουμπάμε τις μαρέγκες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τη μία δίπλα στην άλλη να σχηματιστεί ένα στεφάνι. Τις κολλάμε με λίγη κρέμα που θα αλείψουμε στο πλάι κάθε μαρέγκας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λικέρ cassis και πασπαλίζουμε με τα κεράσια και τα ζαχαρωμένα φύλλα μέντας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC στον αέρα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών στο μίξερ μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, λίγες λίγες κουταλιές κάθε φορά. Μόλις ενσωματώσουμε όλη τη ζάχαρη χτυπάμε για άλλα 5΄ και κατόπιν ομογενοποιούμε το ξίδι. Θα πάρουμε μια πηχτή, γυαλιστερή μαρέγκα.

Βήμα 2

Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ένα μεγάλο κουτάλι ή με σπάτουλα πιάνουμε μαρέγκα και τη ρίχνουμε στη λαδόκολλα (να πέφτουν από το κουτάλι σε οβάλ σχήμα) αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Βήμα 3

Ραντίζουμε γρήγορα με λίγο από το λικέρ cassis και ψήνουμε για 5΄. Κατόπιν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120οC και ψήνουμε για άλλα 30΄ ή μέχρι να φουσκώσουν και φαίνονται ότι έχουν σταθεροποιηθεί. Σβήνουμε τον φούρνο και τις αφήνουμε μέσα για 30΄ επιπλέον.

Βήμα 4

Κρέμα σαμπάνιας: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει μαλακές κορυφές και ενσωματώνουμε μέσα τη σαμπάνια.

Βήμα 5

Συναρμολόγηση: Ακουμπάμε τις μαρέγκες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος τη μία δίπλα στην άλλη να σχηματιστεί ένα στεφάνι. Τις κολλάμε με λίγη κρέμα που θα αλείψουμε στο πλάι κάθε μαρέγκας. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λικέρ cassis και πασπαλίζουμε με τα κεράσια και τα ζαχαρωμένα φύλλα μέντας.