papia-anoigma
clock icon
60'

Στήθος πάπιας με μανταρίνια, πουρέ σελινόριζας και κάστανα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για την πάπια

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 2 φιλέτα στήθος πάπιας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 25 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. μαρμελάδα μανταρίνι
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 2 μανταρίνια ολόκληρα, ξεφλουδισμένα
  • Για τον πουρέ σελινόριζας

  • 2 φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλη σελινόριζα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 πατάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, τεμαχισμένο
  • Γαρνιτούρα

  • 12 κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα

Μια συνταγή για φιλέτο πάπιας εμπνευσμένη από τη γαλλική κουζίνα μας προτείνει αυτή τη φορά ο Γιώργος Δημητρακόπουλος. Ωραία ιδέα για ένα επίσημο κάλεσμα.

Φιλέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Χαράζουμε την πάπια από την πλευρά του δέρματος, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές, βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5΄. Μεταφέρουμε τα φιλέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 10΄.

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα μανταρίνι, τη σάλτσα σόγιας, κρασί, κόλιανδρο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2΄.

Πουρές σελινόριζας: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το νερό να βράσουν. Ρίχνουμε το αλάτι, τη σελινόριζα, την πατάτα, το κρεμμύδι και βράζουμε να μαλακώσουν. Με μίξερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να γίνει πουρές λείος και βελούδινος. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.

Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Φιλέτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Χαράζουμε την πάπια από την πλευρά του δέρματος, αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές, βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5΄. Μεταφέρουμε τα φιλέτα στον προθερμασμένο φούρνο για 10΄.

Βήμα 2

Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 25 γρ. βούτυρο. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα μανταρίνι, τη σάλτσα σόγιας, κρασί, κόλιανδρο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2΄.

Βήμα 3

Πουρές σελινόριζας: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και το νερό να βράσουν. Ρίχνουμε το αλάτι, τη σελινόριζα, την πατάτα, το κρεμμύδι και βράζουμε να μαλακώσουν. Με μίξερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, μέχρι να γίνει πουρές λείος και βελούδινος. Προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.

Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M