OliveMagazine

Stollen

Stollen

Μερίδες:για 2 μεγάλες ή 3 μέτριες φρατζόλες
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:1:10'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα και 30 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι διάφορα αποξηραμένα φρούτα (παπάγια, σύκο, δαμάσκηνο, χουρμάδες, βερίκοκο, ανανά, κ.λπ.)
  • 300γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα), έτοιμη από το σούπερ μάρκετ (προαιρετικά)
  • Για το φινίρισμα

  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
  • λίγο βούτυρο και Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζετε ζυμώνετε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξετε μια ζύμη.

Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτετε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.

Πιέζετε τη ζύμη να κάτσει και τη χωρίζετε στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα τρία και το πλάθετε σε τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε τρία ρολά.

Τοποθετείτε τα Stollen πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Τα αλείφετε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα Stollen.

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr