taxinopitakia

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΛΥΚΑ

clock icon
55'

Ταχινοπιτάκια σιροπιαστά

Υλικά

  • 500γρ. ταχίνι
  • 500γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300ml νερό
  • 250γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
  • 700γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το σιρόπι

  • 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Νηστίσιμο γλυκάκι που θα φτιάξετε ξανά και εκτός νηστείας.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε το ταχίνι με το νερό και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα ρευστό μίγμα. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Παίρνετε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση 2εκ. μεταξύ τους. Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Βγάζετε τα ταχινοπιτάκια από τον φούρνο και τα βουτάτε στο χλιαρό σιρόπι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε το ταχίνι με το νερό και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει ένα ρευστό μίγμα. Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 2

Παίρνετε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοντας απόσταση 2εκ. μεταξύ τους. Ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 4

Βγάζετε τα ταχινοπιτάκια από τον φούρνο και τα βουτάτε στο χλιαρό σιρόπι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή