pork skewer_mikri
clock icon
1:30'

Τάκος από μαριναρισμένο πικάντικο κοντοσούβλι με κρεμμύδι τουρσί

Υλικά

  • Μερίδες: για 4 κοντοσούβλια
  • 16 τορτίγιας καλαμποκιού ή σταριού ελαφρώς ψημένες
  • 1,5 κιλό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια των 50 περίπου γραμμαρίων
  • Για τη μαρινάδα

  • 4 μεσαίες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες στην μέση χωρίς σπόρους
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το κρεμμύδι τουρσί

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μαντολίνο σε λωρίδες 5 χιλιοστών
  • 1 πιπεριά χαλαπένιο καψαλισμένη μαζί με σπόρους
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  • 1/2 λίτρο βραστό νερό
  • 1/2 λίτρο μηλόξυδο

Ένα αγαπημένο πιάτο με πολλές αναμνήσεις για τους περισσότερους μετατρέπεται σε γευστικότατα τάκος με απλά υλικά με συνοδεία του αγαπημένου μας κρεμμυδιού σε μορφή τουρσί.

Για τη μαρινάδα: Καψαλίζουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν καλά. Σε μπλέντερ τα χτυπάμε μαζί με το ξύδι, τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή πηχτή υφή. Με αυτή καλύπτουμε το κρέας μας αφού το έχουμε τοποθετήσει σε μεταλλικό σκεύος. Αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον για 3 ώρες στο ψυγείο.

Σε μεταλλικές λάμες των 20-25 εκατοστών περνάμε περίπου 7 κομμάτια χοιρινού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα αλλάζοντας συνέχεια πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Για το κρεμμύδι τουρσί: βυθίζουμε στο καυτό μίγμα νερού, ξυδιού, ρίγανης τα κρεμμύδια και την πιπεριά χαλαπένιο αφού προηγουμένως την έχουμε ψιλοκόψει. Τα αφήνουμε περίπου για 2 ώρες. Στην συνέχεια διατηρούμε το κρεμμύδι στο ψυγείο. Σερβίρουμε το κρέας σε τορτίγια της αρεσκείας μας μαζί με το κρεμμύδι.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη μαρινάδα: Καψαλίζουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο από όλες τις πλευρές μέχρι να μαυρίσουν καλά. Σε μπλέντερ τα χτυπάμε μαζί με το ξύδι, τα μπαχαρικά και το ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή πηχτή υφή. Με αυτή καλύπτουμε το κρέας μας αφού το έχουμε τοποθετήσει σε μεταλλικό σκεύος. Αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστον για 3 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 2

Σε μεταλλικές λάμες των 20-25 εκατοστών περνάμε περίπου 7 κομμάτια χοιρινού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου μία ώρα αλλάζοντας συνέχεια πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Για το κρεμμύδι τουρσί: βυθίζουμε στο καυτό μίγμα νερού, ξυδιού, ρίγανης τα κρεμμύδια και την πιπεριά χαλαπένιο αφού προηγουμένως την έχουμε ψιλοκόψει. Τα αφήνουμε περίπου για 2 ώρες. Στην συνέχεια διατηρούμε το κρεμμύδι στο ψυγείο. Σερβίρουμε το κρέας σε τορτίγια της αρεσκείας μας μαζί με το κρεμμύδι.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος