Apple-onion tart
clock icon
1:40'

Τάρτα gluten-free, με καραμελωμένα κρεμμύδια, μήλα και μπλε τυρί

Υλικά

  • Υλικά:  4-6 Μερίδες
  • Για την τάρτα:

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη + 2 κουτ. σούπας για το άνοιγμα της ζύμης
  • 120 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά
  • 1½ κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 110 γρ. βούτυρο αγελαδινό, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
  • 1 αυγό, σε κρόκο και ασπράδι
  • 2-3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
  • 1/4 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο, προαιρετικά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

  • 400 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσάμικο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση:

  • 2 κουτ. σούπας τυρί κρέμα
  • 1 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μήλο, κομμένο σε μέτριες φέτες
  • 50 γρ. μπλε τυρί

Tips

  • Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε ποικιλία μήλων σάς αρέσει.
  • Εκτός από μήλα, ταιριάζουν τα αχλάδια, η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα, αρκεί πρώτα να τα έχετε βράσει.
  • Το μπλε τυρί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με πεκορίνο ή πικάντικο τυρί.

Βουτυράτη τάρτα με ένα συνονθύλευμα γεύσεων από καραμελωμένα κρεμμύδια, μήλα και πικάντικο τυρί που θα ξετρελάνει κάθε ουρανίσκο, όπως και η ζύμη της τάρτας που είναι φανταστικά τραγανή και βέβαια χωρίς γλουτένη.

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, τα μυρωδικά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη, συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κρόκο του αυγού και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη, την τυλίγουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Με υπομονή καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σε σταθερή χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 25΄. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βαλσαμική κρέμα, πιπέρι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC. Απλώνουμε στον πάγκο μας αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, περίπου 30 εκ.

Γέμιση: Απλώνουμε το τυρί κρέμα φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό με ακάλυπτες τις άκρες περίπου 5 εκ. πασπαλίζουμε στο τυρί το δενδρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις φέτες μήλου. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού ανασηκώνουμε τις κενές άκρες κλείνοντας την τάρτα. Αλείφουμε με ασπράδι, πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 35΄-40΄ στην κάτω θέση του φούρνου, στους 185ο C. Μόλις βγάλουμε τη ζεστή τάρτα από τον φούρνο, προσθέτουμε θρυμματισμένο το μπλε τυρί. Σερβίρουμε την τάρτα με λίγα φύλλα φρέσκο δενδρολίβανο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόψιχα, τα μυρωδικά, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη, συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κρόκο του αυγού και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ζύμη, την τυλίγουμε και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 2

Καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Με υπομονή καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σε σταθερή χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 25΄. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βαλσαμική κρέμα, πιπέρι, ανακατεύουμε κι αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC. Απλώνουμε στον πάγκο μας αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με αλεύρι και με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, περίπου 30 εκ.

Βήμα 3

Γέμιση: Απλώνουμε το τυρί κρέμα φροντίζοντας να αφήσουμε ένα κενό με ακάλυπτες τις άκρες περίπου 5 εκ. πασπαλίζουμε στο τυρί το δενδρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις φέτες μήλου. Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού ανασηκώνουμε τις κενές άκρες κλείνοντας την τάρτα. Αλείφουμε με ασπράδι, πασπαλίζουμε με τον παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 35΄-40΄ στην κάτω θέση του φούρνου, στους 185ο C. Μόλις βγάλουμε τη ζεστή τάρτα από τον φούρνο, προσθέτουμε θρυμματισμένο το μπλε τυρί. Σερβίρουμε την τάρτα με λίγα φύλλα φρέσκο δενδρολίβανο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη