tarta_kobosta
clock icon
1:20'

Τάρτα με κομπόστα μήλου από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

  • Μερίδες: 8-10
  • Για την τάρτα

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κρόκους αυγών
  • Για την κομπόστα μήλου

  • 500 γρ. μήλα, καθαρό βάρος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 70 γρ. σταφίδες ξανθές
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα

Φτιάξτε αυτή την ιδιαίτερη τάρτα μήλου που είναι από κομπόστα και δεν είναι τόσο απαιτητική στην παρασκευή της. Θα εντυπωσιάσει και σε εμφάνιση και σε γεύση.

Κομπόστα: Βάζουμε τα μήλα σε μια μικρή κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αναμειγνύουμε με το βούτυρο, τις σταφίδες και την κανέλα. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει.

Τάρτα: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τους κρόκους έτσι ώστε να γίνει η ζύμη σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε το ένα μέρος σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 18-20 εκ. Απλώνουμε από πάνω την κομπόστα μήλου αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό.

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 18-20 εκ. και καλύπτουμε τα μήλα. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει η μία ζύμη με την άλλη. Αλείφουμε με κρόκο αυγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄-50΄. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κομπόστα: Βάζουμε τα μήλα σε μια μικρή κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Βράζουμε έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αναμειγνύουμε με το βούτυρο, τις σταφίδες και την κανέλα. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει.

Βήμα 2

Τάρτα: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τους κρόκους έτσι ώστε να γίνει η ζύμη σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε τους κρόκους. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 2 ώρες.

Βήμα 3

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη. Τοποθετούμε το ένα μέρος σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι διαμέτρου 18-20 εκ. Απλώνουμε από πάνω την κομπόστα μήλου αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό.

Βήμα 4

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 18-20 εκ. και καλύπτουμε τα μήλα. Πιέζουμε περιμετρικά για να κολλήσει η μία ζύμη με την άλλη. Αλείφουμε με κρόκο αυγού τον οποίο έχουμε αραιώσει με νερό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Βήμα 5

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40΄-50΄. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM