tarta-me-kokkina-stafylia_Fin
clock icon
1:35'

Τάρτα βρώμης με κόκκινα σταφύλια και πετιμέζι

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
  • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • ¼ φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • ¼ φλιτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • Για τη γέμιση

  • 4 φλιτζάνια ρόγες κόκκινο σταφύλι χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 4 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • Για την επικάλυψη

  • 2 κουτ. σούπας επιπλέον νιφάδες βρώμης

Tips

  • Τη ζύμη μπορείτε να την έχετε έτοιμη σε ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες πριν. Τη γέμιση καλό είναι να την ετοιμάσετε την ίδια μέρα που θα ψήσετε την τάρτα.

Μια διαφορετική βάση τάρτας από τις συνηθισμένες, με πιο υγιεινή προσέγγιση και γέμιση από σταφύλια.

Για τη ζύμη: Βάζετε τις νιφάδες στο μπλέντερ, τις ψιλοκόβετε και τις αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, ανακατεύετε και ρίχνετε το βούτυρο. Ζυμώνετε το μίγμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το φυλάτε στο ψυγείο μέσα σε μεμβράνη για 30 λεπτά.
Απλώνετε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά, κόβετε όση ζύμη περισσεύει και τη φυλάτε στην άκρη. Βάζετε την ταρτιέρα στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Για τη γέμιση: Βάζετε τα υλικά εκτός από το πετιμέζι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 6-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να μαλακώσουν τα σταφύλια και να δέσει το σιρόπι.
Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το πετιμέζι, ανακατεύετε και κρατάτε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC.
Αδειάζετε τη γέμιση στην ταρτιέρα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανακατεύετε τη ζύμη που περίσσεψε με την επιπλέον βρώμη και στη συνέχεια τη σκορπάτε πάνω από τη γέμιση του σταφυλιού. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Mατίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Βάζετε τις νιφάδες στο μπλέντερ, τις ψιλοκόβετε και τις αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα καρύδια, ανακατεύετε και ρίχνετε το βούτυρο. Ζυμώνετε το μίγμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το φυλάτε στο ψυγείο μέσα σε μεμβράνη για 30 λεπτά.

Βήμα 2

Απλώνετε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 22εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά, κόβετε όση ζύμη περισσεύει και τη φυλάτε στην άκρη. Βάζετε την ταρτιέρα στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Βάζετε τα υλικά εκτός από το πετιμέζι σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 6-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, να μαλακώσουν τα σταφύλια και να δέσει το σιρόπι.

Βήμα 4

Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το πετιμέζι, ανακατεύετε και κρατάτε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180oC.

Βήμα 5

Αδειάζετε τη γέμιση στην ταρτιέρα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανακατεύετε τη ζύμη που περίσσεψε με την επιπλέον βρώμη και στη συνέχεια τη σκορπάτε πάνω από τη γέμιση του σταφυλιού. Ψήνετε την τάρτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Mατίνα Πετρούτσα