Solomos-Tartare_anoigma
clock icon
60'

Ταρτάρ σολομού πάνω σε σαλάτα αβοκάντο

Υλικά

    Μερίδες: 2

    Για το ταρτάρ σολομού

  • 200 γρ. σολομός, ξεκοκκαλισμένος, χωρίς δέρμα και κομμένος σε μικρά κυβάκια ( ½ εκ.)
  • 6 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
  • 1 ½ κουτ. σούπας κάπαρη, ξεπλυμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
  • 1 κουτ. γλυκού Worcestershire sauce
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 1 κουτ. γλυκού άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Για τη βάση της σαλάτας αβοκάντο

  • 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 φρέσκο αγγουράκι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες (με μαντολίνο)
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι μπαλσάμικο
  • αλάτι, πιπέρι

Το ταρτάρ σολομού με αβοκάντο είναι ένας κλασικός συνδυασμός της σύγχρονης γαστρονομικής μόδας. Η πρόκληση του συνδυασμού σολομού με αβοκάντο είναι ότι και τα δύο έχουν λιπώδη υφή και αίσθηση. Άρα, πέρα απ’ τα απαραίτητα όξινα στοιχεία, χρειάζονται κάποια δροσερά, τραγανά και ελαφρά πικάντικα στοιχεία, για να ισορροπήσουν τα κύρια υλικά σε μια ωμή σύνθεση.

Ετοιμάστε τον σολομό: Βγάλτε το δέρμα του σολομού κρατώντας την άκρη του δέρματος με κάποιο εργαλείο που πιάνει καλά χωρίς να γλιστράει (εγώ χρησιμοποιώ μια μικρή τανάλια) και με το άλλο χέρι βάζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι παράλληλα με το δέρμα. Αφαιρέστε τα γκρι κομμάτια που είναι απ’ τη πλευρά του δέρματος και κόψτε το κρέας σε λεπτές λωρίδες και μετά κάθετα, ώστε να βγουν κυβάκια. Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ που θα προστεθούν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά.

Ετοιμάστε το ταρτάρ σολομού: Στο μπολ που έχετε τον σολομό αρχίστε σταδιακά να προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, τα κρεμμυδάκια, την κάπαρη, τον μαϊντανό και τον άνηθο, το λεμόνι, την Worcestershire sauce (προφέρεται Γούστερ), το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 15′, ώστε τα όξινα υλικά να «ψήσουν» όσο χρειάζεται τον σολομό.

Ετοιμάστε τη «σαλάτα» αβοκάντο της βάσης: Κόψτε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε με ένα κουτάλι τη σάρκα του αβοκάντο απ’ το κέλυφος. Κόψτε το κάθετα και μετά οριζόντια ώστε να έχετε κυβάκια. Βάλτε τα σε ένα μικρό μπολ. Κόψτε το αγγουράκι σε πολύ λεπτές φέτες, ιδανικά με μαντολίνο. Προσθέστε το στο αβοκάντο. Πασπαλίστε με το σουσάμι, προσθέστε το ξίδι, ελάχιστο αλάτι και άνηθο και ανακατέψτε προσεκτικά να μη λιώσετε το αβοκάντο.

Ετοιμάστε το ταρτάρ για σερβίρισμα: Λίγο πριν σερβίρετε, πάρτε ένα τσέρκι και γεμίστε τον πάτο του με τη σαλάτα αβοκάντο (να φτάσει κάτω απ’ το μισό ύψος του) και πιέστε τη με το κουτάλι να απλώσει και να δέσει. Στη συνέχεια, γεμίστε το υπόλοιπο με το ταρτάρ σολομού πιέζοντας και πάλι με το κουτάλι. Τέλος, αφαιρέστε το τσέρκι προσεκτικά, χρησιμοποιώντας το κουτάλι για κόντρα αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα: Το ταρτάρ σολομού είναι ιδανικό ελαφρύ ορεκτικό ή πρώτο πιάτο. Αν και ταιριάζει σε όλες τις εποχές, είναι ιδανικό για καλοκαιρινά μεσημέρια, καθώς η τραγανή δροσερή υφή απ’ τις φέτες αγγουράκι κοντράρουν με τα πιο λιπαρά βασικά υλικά, σολομό και αβοκάντο και έτσι κάνουν το πιάτο ιδιαίτερα ευχάριστο!

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάστε τον σολομό: Βγάλτε το δέρμα του σολομού κρατώντας την άκρη του δέρματος με κάποιο εργαλείο που πιάνει καλά χωρίς να γλιστράει (εγώ χρησιμοποιώ μια μικρή τανάλια) και με το άλλο χέρι βάζοντας ένα κοφτερό μαχαίρι παράλληλα με το δέρμα. Αφαιρέστε τα γκρι κομμάτια που είναι απ’ τη πλευρά του δέρματος και κόψτε το κρέας σε λεπτές λωρίδες και μετά κάθετα, ώστε να βγουν κυβάκια. Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ που θα προστεθούν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2

Ετοιμάστε το ταρτάρ σολομού: Στο μπολ που έχετε τον σολομό αρχίστε σταδιακά να προσθέτετε τα αγγουράκια τουρσί, τα κρεμμυδάκια, την κάπαρη, τον μαϊντανό και τον άνηθο, το λεμόνι, την Worcestershire sauce (προφέρεται Γούστερ), το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα. Ανακατέψτε καλά και βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 15′, ώστε τα όξινα υλικά να «ψήσουν» όσο χρειάζεται τον σολομό.

Βήμα 3

Ετοιμάστε τη «σαλάτα» αβοκάντο της βάσης: Κόψτε το αβοκάντο στη μέση και αφαιρέστε με ένα κουτάλι τη σάρκα του αβοκάντο απ’ το κέλυφος. Κόψτε το κάθετα και μετά οριζόντια ώστε να έχετε κυβάκια. Βάλτε τα σε ένα μικρό μπολ. Κόψτε το αγγουράκι σε πολύ λεπτές φέτες, ιδανικά με μαντολίνο. Προσθέστε το στο αβοκάντο. Πασπαλίστε με το σουσάμι, προσθέστε το ξίδι, ελάχιστο αλάτι και άνηθο και ανακατέψτε προσεκτικά να μη λιώσετε το αβοκάντο.

Βήμα 4

Ετοιμάστε το ταρτάρ για σερβίρισμα: Λίγο πριν σερβίρετε, πάρτε ένα τσέρκι και γεμίστε τον πάτο του με τη σαλάτα αβοκάντο (να φτάσει κάτω απ’ το μισό ύψος του) και πιέστε τη με το κουτάλι να απλώσει και να δέσει. Στη συνέχεια, γεμίστε το υπόλοιπο με το ταρτάρ σολομού πιέζοντας και πάλι με το κουτάλι. Τέλος, αφαιρέστε το τσέρκι προσεκτικά, χρησιμοποιώντας το κουτάλι για κόντρα αν χρειάζεται.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Το ταρτάρ σολομού είναι ιδανικό ελαφρύ ορεκτικό ή πρώτο πιάτο. Αν και ταιριάζει σε όλες τις εποχές, είναι ιδανικό για καλοκαιρινά μεσημέρια, καθώς η τραγανή δροσερή υφή απ’ τις φέτες αγγουράκι κοντράρουν με τα πιο λιπαρά βασικά υλικά, σολομό και αβοκάντο και έτσι κάνουν το πιάτο ιδιαίτερα ευχάριστο!