tiganita pleurotous-anoigma
clock icon
30'

Τηγανητά μανιτάρια με μπαχαρικά και μαγιονέζα βασιλικού

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα μανιτάρια

  • 700 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας  κρεμμύδι, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας σκόρδο, σε σκόνη
  • αλάτι
  • Για τη μαγιονέζα βασιλικού

  • 100 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουτ. γλυκού λευκό βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας. διατροφική μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
  • 200 ml ηλιέλαιο
  • 1 ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • Για το τηγάνισμα

  • 500 ml ηλιέλαιο

Ενα vegan μεζεδάκι με μανιτάρια πλευρώτους, που συνοδεύεται με μια επισης vegan μαγιονέζα βασιλικού.

Μαγιονέζα βασιλικού: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο και τον βασιλικό στον κάδο ενός μπλέντερ. Χτυπάμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το ηλιέλαιο σε συνεχή αργή ροή μέχρι το μείγμα να σφίξει. Αδειάζουμε σε ένα
μπολ, προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.

Μανιτάρια: Κόβουμε τα μανιτάρια με τα χέρια κατά μήκος σε λωρίδες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, αφήνοντας να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε δόσεις. Μόλις γίνουν τραγανά και αποκτήσουν χρυσό χρώμα, τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα μανιτάρια αμέσως μαζί με τη μαγιονέζα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαγιονέζα βασιλικού: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο και τον βασιλικό στον κάδο ενός μπλέντερ. Χτυπάμε καλά. Σταδιακά προσθέτουμε το ηλιέλαιο σε συνεχή αργή ροή μέχρι το μείγμα να σφίξει. Αδειάζουμε σε ένα
μπολ, προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Μανιτάρια: Κόβουμε τα μανιτάρια με τα χέρια κατά μήκος σε λωρίδες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλάτι, αφήνοντας να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι και προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα μανιτάρια σε δόσεις. Μόλις γίνουν τραγανά και αποκτήσουν χρυσό χρώμα, τα βγάζουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε τα μανιτάρια αμέσως μαζί με τη μαγιονέζα.