tiganites agginares_anoigma
clock icon
35'

Τηγανητές αγκινάρες με καυκαλήθρες και μυρώνια

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 4 τρυφερές αγκινάρες
  • 2 λεμόνια, τον χυμό και το ξύσμα από το ένα λεμόνι
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 200 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Η αγαπημένη σε όλους αγκινάρα σε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για το τηγάνι με τελικό γαρνίρισμα καυκαλήθρες και μυρώνια που θα αρωματίσουν μοναδικά το καθημερινό μας τραπέζι.

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Τις βουτάμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τον χυμό από το 1 λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τις κόβουμε κατά μήκος, πρώτα στη μέση, έπειτα σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε 2 ή 3 φέτες.

Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό να βγάλει το άρωμά του αλλά χωρίς να καεί και ρίχνουμε τις αγκινάρες, στραγγισμένες καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σοτάρουμε για 2′-3′. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με τον ζωμό.

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10′-15′, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό επιπλέον ώστε να μη στεγνώσουν τελείως.

Όταν είναι έτοιμες, βάζουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, το ξύσμα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθούν για 15′ για να αναμειχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε τις αγκινάρες μας ζεστές.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Τις βουτάμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τον χυμό από το 1 λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τις κόβουμε κατά μήκος, πρώτα στη μέση, έπειτα σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε 2 ή 3 φέτες.

Βήμα 2

Βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό να βγάλει το άρωμά του αλλά χωρίς να καεί και ρίχνουμε τις αγκινάρες, στραγγισμένες καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σοτάρουμε για 2′-3′. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με τον ζωμό.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10′-15′, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζωμό επιπλέον ώστε να μη στεγνώσουν τελείως.

Βήμα 4

Όταν είναι έτοιμες, βάζουμε τα μυρώνια, τις καυκαλήθρες, τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, το ξύσμα και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθούν για 15′ για να αναμειχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε τις αγκινάρες μας ζεστές.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M