aginaropita
clock icon
1:40'

Τηνιακή αγκιναρόπιτα χωρίς φύλλα

Υλικά

  • 250ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 3 τρυφερά πράσα, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 14 αγκινάρες καθαρισμένες, σε μικρά κομμάτια
  • 2 κολοκυθάκια, σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 αυγά
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 100γρ. μανούρι
  • 100γρ. φέτα
  • 200γρ. γραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Αυτή η νόστιμη πίτα με αγκινάρες είναι από τις καλύτερες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε την άνοιξη.

Χρησιμοποιήστε στη συνταγή τα παρακάτω σκεύη και εργαλεία:

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Αντικολλητικό Ταψί Tescoma Saphir 42 x31cm

Ανοξείδωτο Μπολ Küchenprofi 3lt, 26cm

Ανοξείδωτη Χύτρα Fissler Original Profi 6,3lt, 24cm

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε.

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω εργαλεία και σκεύη:

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε όλο το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, τις αγκινάρες και τα κολοκυθάκια. Προσθέτετε λίγο νερό, κλείνετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Αφού έχουν μελώσει και έχουν εξατμιστεί τελείως τα υγρά τους, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και απλώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί. Προσθέτετε τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και τα τυριά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνετε τα υλικά στο ταψί να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160-170°C και ψήνετε την πίτα για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιήθηκαν τα παρακάτω εργαλεία και σκεύη: