vrastes_patates_gavros
clock icon
35'

Το τέλειο μεζεδάκι: πατάτες βραστές με γαύρο μαρινάτο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 600 γρ. πατάτες
  • θυμάρι-ρίγανη για το σερβίρισμα
  • 12 φιλέτα γαύρο μαρινάτο
  • Για την κρέμα χωριάτικης

  • 150 γρ. ντομάτες
  • 1 μικρό αγγούρι
  • ½ πιπεριά κόκκινη
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • ½ σκελίδα σκόρδο
  • ½ μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια απλούτατη βραστή πατατοσαλάτα μετατρέπεται σε ξεχωριστό ορεκτικό πιάτο με τη συνοδεία μιας κρέμας και μαριναρισμένου γαύρου.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε μεγάλα καρέ (κύβους). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με λίγο αλάτι ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 15΄. Τσεκάρουμε αν χρειάζονται λίγο παραπάνω βράσιμο, αλλά όχι να λιώσουν. Τις σουρώνουμε.

Κρέμα χωριάτικης: Πλένουμε όλα τα λαχανικά της κρέμας, τα κόβουμε σε χοντρά
κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το ξίδι και τα χτυπάμε πολύ καλά για να πάρουμε μία λεία κρέμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και περιχύνουμε με την κρέμα χωριάτικης και ανακατεύουμε προσεκτικά προσθέτοντας αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά).

Σερβίρουμε από πάνω τον γαύρο με θυμάρι, ρίγανη και ραντίζουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις πατάτες και κόβουμε σε μεγάλα καρέ (κύβους). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει με λίγο αλάτι ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 15΄. Τσεκάρουμε αν χρειάζονται λίγο παραπάνω βράσιμο, αλλά όχι να λιώσουν. Τις σουρώνουμε.

Βήμα 2

Κρέμα χωριάτικης: Πλένουμε όλα τα λαχανικά της κρέμας, τα κόβουμε σε χοντρά
κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το ξίδι και τα χτυπάμε πολύ καλά για να πάρουμε μία λεία κρέμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και περιχύνουμε με την κρέμα χωριάτικης και ανακατεύουμε προσεκτικά προσθέτοντας αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά).

Βήμα 3

Σερβίρουμε από πάνω τον γαύρο με θυμάρι, ρίγανη και ραντίζουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μ. Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M