Fried,Halloumi,Cheese,With,Tomato,Sauce
clock icon
50'

Τραγανά στικ από χαλούμι, με πικάντικο ντιπ ντομάτας

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • Για τα στικ:

  • 400 γρ. χαλούμι
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι (καλά αλατισμένο)
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 150 γρ. γαλέτα
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο (σκόνη)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, λάδι για τηγάνισμα
  • Για το ντιπ:

  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κρεμμύδι κομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 πρέζα μπούκοβο καυτερό
  • 1/4 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 100 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Αυτά τα κρατσανιστά στικ από το αγαπημένο μας κυπριακό τυρί, το χαλούμι, απογειώνονται με τη σπιτική σάλτσα ντομάτας. Είναι ιδανικό ορεκτικό για μια φιλική βραδιά με πίτσα ή σουβλάκια στο σπίτι.

Στικ: Κόβουμε το χαλούμι σε χοντρές φέτες και μετά σε μακρόστενα κομμάτια φάρδους 2 εκ. Βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά και τη γαλέτα σε ξεχωριστά μπολ. Ανακατεύουμε στο αλεύρι τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη. Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βουτάμε το τυρί πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη γαλέτα. Τα ακουμπάμε στο ταψί και τα βάζουμε στην κατάψυξη.

Ντιπ: Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν καλά (χωρίς να καούν). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 15΄ μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι.

Τηγανίζουμε τα στικ τυριού σε φριτέζα (180οC) σε δόσεις κατευθείαν από την κατάψυξη για 4-5΄ ή σε μέτρια-δυνατή φωτιά σε μικρό τηγάνι και μπόλικο λάδι, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με το ντιπ ντομάτας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Στικ: Κόβουμε το χαλούμι σε χοντρές φέτες και μετά σε μακρόστενα κομμάτια φάρδους 2 εκ. Βάζουμε το αλεύρι, τα αυγά και τη γαλέτα σε ξεχωριστά μπολ. Ανακατεύουμε στο αλεύρι τη σκόνη σκόρδου και τη ρίγανη. Στρώνουμε ένα μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Βουτάμε το τυρί πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και τέλος στη γαλέτα. Τα ακουμπάμε στο ταψί και τα βάζουμε στην κατάψυξη.

Βήμα 2

Ντιπ: Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν καλά (χωρίς να καούν). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 15΄ μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μούλτι.

Βήμα 3

Τηγανίζουμε τα στικ τυριού σε φριτέζα (180οC) σε δόσεις κατευθείαν από την κατάψυξη για 4-5΄ ή σε μέτρια-δυνατή φωτιά σε μικρό τηγάνι και μπόλικο λάδι, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσό χρώμα. Αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά με το ντιπ ντομάτας.