KOTOMPOUKIES-KETCUP
clock icon
35'

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου με σπιτική κέτσαπ

Υλικά

    Για τις κοτομπουκιές

  • 2-3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο, σε μπουκιές
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Για το πανάρισμα

  • 200γρ. φρυγανιά ολικής άλεσης
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμύδι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 100γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
  • 3-4 αβγά, χτυπημένα
  • Για την κέτσαπ

  • 500γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη μαύρη
  • ½ κουτ. γλυκού Worchester sauce
  • αλάτι, πιπέρι

Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει τραγανές κοτομπουκιές στο φούρνο που θα ταιριάξετε με κέτσαπ φτιαγμένη από τα χεράκια σας.

Για το μίγμα της φρυγανιάς: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φρυγανιά. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, την πάπρικα, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Για την κέτσαπ: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και ζεσταίνετε το μίγμα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια μικρή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια «τύπου» μαρμελάδα χωρίς πολλά υγρά.

Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ τη σάλτσα, προσθέτουμε τη Worchester sauce και πολτοποιούμε για τουλάχιστον 3-4 λεπτά μέχρι η υφή της να γίνει λεία.

Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε τις μπουκιές του κοτόπουλου σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας να πάει παντού.

Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε τη παρμεζάνα, σε ένα δεύτερο τα αυγά και σε ένα τρίτο το μίγμα με την τριμμένη φρυγανιά. Παίρνουμε δύο – δύο τα κομμάτια κοτόπουλου και τα περνάμε με παρμεζάνα. Συνεχίζουμε βουτώντας τα στο αυγό και τέλος τα περνάμε από τη φρυγανιά. Απλώνουμε όλα τα κομμάτια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 13-16 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν εντελώς ανάλογα με το πάχος τους.

Σερβίρουμε τις κοτομπουκιές, συνοδεύοντας με την σπιτική κέτσαπ.

Tips
Αν δεν βρούμε έτοιμη φρυγανιά ολικής άλεσης, ρίχνουμε στο μπλέντερ παξιμάδια και τα θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σαν φρυγανιά.
Για την καλύτερη δυνατή υφή, περνάμε τη σάλτσα από ένα ψιλό σινουά (σουρωτήρι), αν έχουμε στο σπίτι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το μίγμα της φρυγανιάς: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φρυγανιά. Προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, την πάπρικα, τη ρίγανη, το πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Βήμα 2

Για την κέτσαπ: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και ζεσταίνετε το μίγμα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια μικρή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια «τύπου» μαρμελάδα χωρίς πολλά υγρά.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ τη σάλτσα, προσθέτουμε τη Worchester sauce και πολτοποιούμε για τουλάχιστον 3-4 λεπτά μέχρι η υφή της να γίνει λεία.

Βήμα 4

Για το κοτόπουλο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε τις μπουκιές του κοτόπουλου σε ένα μπολ και τις μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας να πάει παντού.

Βήμα 5

Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε τη παρμεζάνα, σε ένα δεύτερο τα αυγά και σε ένα τρίτο το μίγμα με την τριμμένη φρυγανιά. Παίρνουμε δύο – δύο τα κομμάτια κοτόπουλου και τα περνάμε με παρμεζάνα. Συνεχίζουμε βουτώντας τα στο αυγό και τέλος τα περνάμε από τη φρυγανιά. Απλώνουμε όλα τα κομμάτια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 13-16 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν εντελώς ανάλογα με το πάχος τους.

Βήμα 6

Σερβίρουμε τις κοτομπουκιές, συνοδεύοντας με την σπιτική κέτσαπ.

Tips
Αν δεν βρούμε έτοιμη φρυγανιά ολικής άλεσης, ρίχνουμε στο μπλέντερ παξιμάδια και τα θρυμματίζουμε μέχρι να γίνουν σαν φρυγανιά.
Για την καλύτερη δυνατή υφή, περνάμε τη σάλτσα από ένα ψιλό σινουά (σουρωτήρι), αν έχουμε στο σπίτι.