trixrwmi salata-anoigma
clock icon
1:20'

Τρίχρωμη σαλάτα φακές, σιτάρι, αρακά και σος σαγκουίνι

Υλικά

  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 200 γρ. φακές, τρίχρωμες
  • 100 γρ. σιτάρι
  • 50 γρ. αρακά
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κ.σ. φουντούκια σπασμένα
  • 5 λιαστές ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. σχοινόπρασο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για σος σαγκουίνι

  • 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό από ½ σαγκουίνι (ακέρωτο)
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα με όσπρια και δημητριακά, που απογειώνεται με τη σος σαγκουίνι.

Μουσκεύουμε σε νερό το σιτάρι για 3-4 ώρες να φουσκώσει. Σουρώνουμε το νερό που δεν έχει απορροφήσει το σιτάρι. Αδειάζουμε το σιτάρι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με 7 φλιτζάνια νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι το σιτάρι να γίνει τρυφερό, για περίπου 45΄, χωρίς όμως να «ανοίξει» πολύ και να αποβάλει τη φλούδα του. Σουρώνουμε.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το 1,5 λίτρο νερό, τη δάφνη, τον κύβο, τις φακές, τον αρακά και βράζουμε για 10΄-15΄. Σουρώνουμε τις φακές και τον αρακά σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες, τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κυβάκια, σπάμε τα φουντούκια, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε μαζί με το σιτάρι, τις φακές και τον αρακά. Ενσωματώνουμε και τη σος σαγκουίνι.

Σος σαγκουίνι: Σε ένα μπρίκι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι χτυπώντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουσκεύουμε σε νερό το σιτάρι για 3-4 ώρες να φουσκώσει. Σουρώνουμε το νερό που δεν έχει απορροφήσει το σιτάρι. Αδειάζουμε το σιτάρι σε μέτρια κατσαρόλα μαζί με 7 φλιτζάνια νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι το σιτάρι να γίνει τρυφερό, για περίπου 45΄, χωρίς όμως να «ανοίξει» πολύ και να αποβάλει τη φλούδα του. Σουρώνουμε.

Βήμα 2

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το 1,5 λίτρο νερό, τη δάφνη, τον κύβο, τις φακές, τον αρακά και βράζουμε για 10΄-15΄. Σουρώνουμε τις φακές και τον αρακά σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρές ροδέλες, τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κυβάκια, σπάμε τα φουντούκια, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε μαζί με το σιτάρι, τις φακές και τον αρακά. Ενσωματώνουμε και τη σος σαγκουίνι.

Βήμα 3

Σος σαγκουίνι: Σε ένα μπρίκι βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και σε χαμηλή φωτιά τον συμπυκνώνουμε, δηλαδή βράζουμε να μειωθεί στο 1/3 του όγκου του. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη μουστάρδα, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι χτυπώντας διαρκώς με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M