chutney mpeikon klp
clock icon
30'

Τσάτνεϊ με μπέικον, μάραθο και ξινόμηλο

Υλικά

  • ½ κιλό καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 1 βολβό μάραθου, κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 1 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μήλο Granny Smith, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους 1 εκ.
  • 1 κου. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ένα ιδιαίτερο chutney με μπέικον, πολλά μυρωδικά και ξινόμηλο! Συνοδεύει αρμονικά τα κρεατικά αλλά και τα πλατό τυριών και αλλαντικών.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει. Αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας λίπος από το τηγάνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Ρίχνουμε το φινόκιο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μήλο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.

Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μέσα τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τον μάραθο. Αποσύρουμε το τσάτνεϊ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Πετάμε το θυμάρι, ρίχνουμε μέσα το μπέικον και σερβίρουμε το τσάτνεϊ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το μπέικον και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει. Αφήνουμε 3 κουταλιές της σούπας λίπος από το τηγάνι.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά. Ρίχνουμε το φινόκιο, το θυμάρι, το σκόρδο και το μήλο. Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8 λεπτά.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον μαραθόσπορο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσουν, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μέσα τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τον μάραθο. Αποσύρουμε το τσάτνεϊ από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 4

Πετάμε το θυμάρι, ρίχνουμε μέσα το μπέικον και σερβίρουμε το τσάτνεϊ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M